Kadınların konu edildiği rivayetlerde ortaya konan değerlerin eğitsel açıdan incelenmesi
Investigation of the values in the traditions being related to women in term of education
- Tez No: 294672
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİDDİN OKUMUŞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Peygamber, Hadis, Kadın, Eğitsel Değer, Prophet Muhammad, Hadith, Woman, Educational Values
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Hz. Peygamber kadın ve erkek olmak üzere her iki cinse beraber gönderilmiş bir tebliğci-uyarıcı konumundadır. İslam gelmeden önce tarihi süreçte, istisnai bazı durumlar olmakla beraber, kadına yeterince değer verilmemiştir. İslam'ın ilk dönemlerinden itibaren Hz. Peygamber, kadının eğitimi, sosyal hayattaki yeri ve konumu hususunda özen ve gayret içerisinde olmuştur. Kadınlarda bir kusur yahut yanlış bir tutum gördüğünde ise onları uyarmak, kendilerine öğüt vermek yahut korkutmak suretiyle onların doğru yolu bulmalarına öncülük etmiştir. Bununla birlikte erkekleri kadınlara muameleleri noktasında ayrıca uyarmış; yaptıkları kötü davranışları kınamıştır. Bazı hadislerde ise kadın-erkek her ikisine ortak mesajlar vermiştir. Söylemiş olduğu bu hadislerde kadınlarla ilgili hem erkek hem kadına ayrı bir eğitsel mesaj ileterek mü'minleri eğitme gayretinde olmuştur. Bütün bunlar göstermektedir ki İslam, kadına öncelikle insan olması münasebetiyle gerekli değeri vermiştir. Eğitim noktasında ise en az erkeklerin ki kadar eğitimlerine ihtimam göstermiştir. Bir kadının eğitilmesi bir erkeğin eğitilmesi anlamına gelmektedir ki kadın ?anne? dir.
Özet (Çeviri)
Prophet Muhammad has been in a position of a messenger and warner sent to both gender women and men together. Not enough value had been given to women, save exceptional circumstances, in the historical period before Islam came. The Prophet had done everything in his power, starting from the early periods of Islam, for education of women, their place and position in social life. He guided them to find the righteous path when he saw a fault or a wrong attitude in women, by warning, advising or discouraging them. In addition to that, he had also warned men about their conduct towards women and condemned their ill manners. In some hadiths, he had given common messages to both women and men alike. In that hadiths, he had strained for educating believers by giving separate educational messages regarding women to both man and woman. All of them reveal that Islam had given a high value to women, first of all as a human being. As for education, education of women had been handled with due diligence as that of men. Educating a woman means educating a man because a woman is a ?mother?.