Şarkî Rumeli Türklerinin sesi Emniyet gazetesi (1896-1897)
The voice of East Rumelian Turks the newspaper of Emniyet (1896-1897)
- Tez No: 294673
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RUHİ ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Emniyet, Filibe, Basın, Osmanlı Devleti, Girit, Ermeni Sorunu, Emniyet, Plovdiv, Press, Ottoman State, Crete, Armenian Problem
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Basın, matbaanın icadıyla beraber siyasî ve sosyal olayları etkileyen çok önemli bir güç halini almıştır. Bu nedenle de basın tarihi ile ilgili çalışmalar da tarih ilmi içerisinde çok önemli bir yere sahiptir. Basın tarihi çalışmalarının en başında da milletlerin tarihinde yer etmiş gazete ve mecmuaların taranıp daha sonra bunların incelenmesi işi gelir. Osmanlı Devletinde ilk matbaa 15. yüzyılda Yahudiler tarafından kurulmuş daha sonra ise diğer milletlerin de matbaa açmasıyla birlikte bu alanda hızlı bir gelişme sağlanmıştır. Türklerin kurduğu ilk matbaa İbrahim Müteferrika tarafından 1727 yılında kurulmuştur. Osmanlı Devletinin gerçek manada ilk Türkçe gazetesi ise 1831 yılında yayınlanan Takvim-i Vekâyi'dir.Emniyet gazetesi 1896 yılında Bulgaristan'ın Filibe şehrinde yayın hayatına başlamıştır. Bu çalışmada ise gazetenin 1896-1897 yılları arasında çıkan 1-71 sayıları arasındaki 40 nüshası incelenmiştir. Emniyet gazetesi, beş günde bir çıkan dört sayfadan oluşan siyasî bir gazetedir. Başyazarı ve imtiyaz sahibi Emin Tevfik Beydir. Emniyet, siyasî bir gazete olması nedeniyle de gazetede genelde siyasî haberlere yer verilmiştir. Yayınlanan bu haberler ise çoğunlukla imzasız ve daha çok başka gazetelerden alıntı şeklinde olmuştur. Ayrıca incelenen dönemde hem siyasî hem de basın hayatındaki hareketlilik dikkat çekmektedir.Emniyet kendi dönemindeki siyasî olaylara genel olarak Osmanlı Devleti çerçevesinden bakmıştır. Dönemin en önemli olaylarından bir tanesi 1896 yılındaki Girit olayları ve arkasından meydana gelen Osmanlı-Yunan Savaşıdır. Gazete bu olaylar üzerinde ciddiyetle durmuş ve oradaki Müslüman halkın gördüğü haksızlığı dile getirmiştir. Diğer bir önemli olay da Berlin Anlaşmasıyla başlayan, daha sonra giderek uluslararası bir soruna dönüşen Ermeni Sorunudur. Emniyet, her sayısında bu konu üzerinde durmuştur. Ermenilerin Müslüman halka yaptığı zulümler ve yaptıkları terör olayları gazetede önemli ölçüde yer bulmuştur. Bunların yanında tabi ki Avrupa basının Osmanlı Devleti aleyhine yaptıkları asılsız haberlere de karşı savunma yazıları yazılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the invention of printing press, press has now become a very significant power that affects political and social events. Therefore, studies on the history of press hold a prominent place in the field of history. The most prominent studies on the history of press include the scanning and examination of newspapers and magazines which have become a part of a nation?s history. The first printing press in the Ottoman State was founded by the Jews after which a very rapid development was seen in this field with other nations founding printing press. The first printing press by Turks was founded by İbrahim Müteferrika in 1727. The first real Turkish newspaper in the Ottoman State was Takvim-i Vekâyi (Calendar of Events) which was published in 1831.Emniyet newspaper stated to be published in 1896 in Filipe city of Bulgaria. In this study, 40 copies among 1 to 71th issues of this newspaper published the years 1896 and 1897 were examined. Emniyet newspaper was a political newspaper published once in five days and has four pages. The editor and publisher was Emin Tevfik Bey. As Emniyet was a political newspaper, it mostly covered political news. The news published was mostly unsigned and taken from other newspapers. Besides, in the period examined restlessness both in political and press realms are noticeable.Emniyet viewed political event in that era from the point of view of Ottoman State. One of the most important events in the era was Crete incidences and Ottoman-Greek war ensuing. The newspaper covered these events seriously and gave voice to tortuousness Muslim people suffered there. Another important event was the Armenians problem which started with Berlin Agreement and then evolved into an international issue. Emniyet handled this problem in its every issue. The suppression by Armenian on the Muslim people and terror they committed had a large coverage in the newspaper. Besides, defending writings were written against libels which European press made about the Ottoman State.