Hindistan'da misyonerlik faaliyetleri ve Agra tartışmaları
Missonary activities in India and Agra discussions
- Tez No: 294674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ARAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Rahmetullah el-Hindi, Pfander, Indıa, Agra, Izharu?l-Haqq
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Köklü bir medeniyete sahip olan Hindistan, coğrafi bakımdan Güney Asya'da yer alması, o bölgede yapılacak misyonerlik faaliyetlerine merkez olma açısından büyük önem taşımaktadır. XVIII. ve XIX. Yüzyıllarda İngilizlerin işgali ile birlikte hem Katolik hem de Protestan misyonerlerinin faaliyetleri bölgede zirveye ulaşmıştır. Birçok inanca ev sahipliği yapan bu ülkede zaman zaman inançlar arası çatışmalar çıkmıştır. XIX. yüzyılda Müslüman- Hıristiyan polemiği olan Agra münazarası da Rahmetullah el-Hindi ile Pfander'in aralarında kararlaştırdıkları üçü Hıristiyanlık nesh, tahrif ve teslis, ikisi de İslamiyet ile ilgili, Hz. Muhammed (s.a.v.) nübüvveti ve Kuran-ı Kerimin hakkaniyeti konuları olmak üzere halkın huzurunda soru cevap şeklinde tartışılmıştır. Nesh ve tahrif konuları Rahmetullah el-Hindi'nin galibiyeti ile sonuçlanmıştır.Geri kalan üç konuyu her iki taraf da eserlerinde ele almıştır. Bu eserler 1854'deki münazaranın kitaplar düzeyinde devamı niteliğini taşımaktadır. Pfander'in yazdığı Mizânu'l-hak, Rahmetullah el-Hindi'nin yazdığı İzhâru'l-hak'tan önce kaleme alınmış olmasına rağmen Pfander, Mizânu'l-hak'ta yer yer Rahmetullah'ın görüşlerine atıfta bulunarak bunlara cevap vermektedir. Bunun sebebi, Pfander'in, eserine karşı yazılan reddiyelerden dolayı Mizânu'l-hak'ı tekrar gözden geçirip üzerinde değişiklikler yapmış olmasıdır. Bu yüzden aralarında önce ve sonra ilişkisi olmasına rağmen her iki eserde de birbirinden alıntılara rastlamaktayız. Her iki taraf da kendi düşüncelerini savunmak ve karşı tarafın iddialarını çürütmek niyetiyle aklî ve naklî delillerden (Kurân-ı Kerim, hadis külliyatı ve kutsal kitaplardan) yararlanmışlardır. Rahmetullah el-Hindi, tartışılan konuların ispatı için kutsal kitaptan deliller getirmiştir. Aynı şekilde Pfander de Kur'anı Kerim ve hadis külliyatlarından istifade etmiştir. Biz bu çalışmamızda yukarıda bahsettiğimiz her iki münazaracının hayatından, görüş ve delillerinden bahseder ve her iki tarafın görüşlerini objektif bir şekilde analiz etmeye çalışacağız.
Özet (Çeviri)
India, a cradle for a deep-rooted civilization, due to being located in the South-Asia, has a magnificent importance to be the center for the missionary activities in the region. During the XVIII. and XIX.th centuries along with the occupation of the territory by the Great Britain, both Catholic and Protestant missionary activities reached their peak.India, which is the home for several religions and beliefs, occasionally experienced conflicts between distinct religious beliefs. In the 19th century a public debate known as Agra debate took place between Rahmetullah el-Hindi and Pfander that contained three topics from Christianity such as abrogation, distortion of Bible and Trinity, and two topics from Islam as the authenticity of the prophethood of Muhammed (s.a.v.) and the Holy Quran. Those topics were discussed as questions and answers in front of open public . The debate on abrogation and alteration of original Bible concluded with the victory of Rahmetullah el-Hindi. Both of the debaters mentioned the rest of the three topics in their books. These books are attributed as the continuation of the debate that was done in 1854, in written material level.Although Pfander wrote his book called Mizanu?l-Haqq earlier than the book of Rahmatullah el-Hindi called Izharu?l-Haqq, Pfander sometimes refers to el-Hindi?s ideas and thoughts in his book and responds to them in his book. The reason for Pfander `s referrals to el-hindi?s ideas is that he decided to review Mizanu?l-Haqq and in order to respond to some rejections and challenged that was made to earlier version of this book.We see some citations and referals between those two books, because the relationship existed before and afterward those two books are published. Both sides, in order to defend their ideas and disprove the counterpart?s thoughts, used philosophical and religious evidences from the Holy Quran, the authentic hadiths and holy Scriptures. Rahmatullah el-Hindi in order to prove the debated topics has provided evidences from the Bible Holy book . Likewise, Pfander has put forward some evidences from the Holy Quran and Hadiths.In this study, we will try to provide information about the biographies of above-mentioned debaters, discuss their ideas and arguments and most importantly we will objectively analize the ideas of both sides.