Demokratik toplumun oluşumunda medyanın rolü
The role of media in the establishment of a democratic society
- Tez No: 294743
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ İSPİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, Radio and Television, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Demokrasi, Medya, İktidar, Siyaset, Otorite, Democracy, Media, Government, Politics, Authorit
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Günümüz toplumlarının tabi olmak istediği yönetim biçiminin demokrasi olduğu kuşkusuzdur. Medyanın, günümüz toplumlarının zihin oluşumları, kültürel ve siyasal yapıları üzerinde azımsanmayacak etkisinin olduğu da apaçık bir gerçektir. İdeal bir yönetim tarzı olan demokrasiyi maksimize etmek için en önemli araçlardan birisi olan medyanın rolünü tartışmak bizim bu çalışmamızın temel amacıdır. Bu amaç doğrultusunda çalışmamızın birinci bölümünde; demokrasi kavramını tanımladık ve demokrasinin gelişimini inceledik, ikinci bölümde; medyanın tanımı ve işlevleri üzerinde durduktan sonra, üçüncü bölümde; medya demokrasi ilişkisinde medyanın nasıl yapılanması gerektiği ve demokratik toplumda medyanın işlevlerinin nasıl yapılandırılacağı sorunlarına dikkat çekerek, medya ve demokrasi kavramlarını ilişkilendirmeye çalıştık. Sonuç bölümünde ise çalışmamızda varılan kanaatlere dikkat çekerek demokratik toplumun oluşumunda medyanın rolünü değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
It is doubtless that democracy is the regime that modern-day societies need to be dependent on. It is obvious that media has a remarkable influence upon modern-day societies? mental establishments, cultural and political structures. Discussing media as one of the most important tools for maximizing democracy which is an ideal governmental regime is the aim of our study. In line with this aim, in the first part of our study, the term democracy was defined and the development of democracy was analyzed; in the second part of the study, the definition and function of media was explained; in the third part of the study, the terms democracy and media were associated by emphasizing the issues of how media should be organized and structured in the relationship of media and democracy and how the functions of media in a democratic society should be organized and structured. In the final part of the study, the role of media in the establishment of a democratic society was taken into consideration by emphasizing the ideas that were reached in our study.