Köy seyirlik oyunları ortaoyunu ve commedia dell'Arte oyunlarının ilişkilerinin incelenmesi
Commedia dell'Arte games seyirlik games village ortaoyunu and analysis of relations
- Tez No: 294762
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜNYAMİN AYDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Village Plays, Ortaoyunu, Commedia dell? Arte
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnsanlığın varoluşundan beri insan yaşamını destekleyen tiyatro sanatı, günümüze kadar bu desteği sürdürmeye devam etmiştir. Birçok türü olan tiyatro, dünya üzerinde toplumlara yol göstermiştir. Yaşamsal gerçeklere göre biçim alan tiyatro ortak değerlerle benzerlik de göstermektedir. Bu tezde farklı coğrafyalar ve zamanlarda ortaya çıkmış Commedia dell' Arte, Köy Seyirlik Oyunları ve Ortaoyunu tiyatro türlerinin benzer ev farklı yönleriyle ve bu durumların nedenleri ele alınmıştır.Tezimizin birinci bölümünde Ortaoyunu'nun kaynağı, teknik ve tematik özellikleri derinliğine incelendi ve değerlendirilmiş. İkinci bölümde Köy Seyirlik Oyunları kaynağı, teknik ve tematik özellikleri, Üçüncü bölümde ise Commedia dell' Arte oyunları teknik ve tematik özellikleri incelendi ve değerlendirildi. Ve bu üç oyun türü teknik ve tematik olarak karşılaştırılıp aralarındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konulmaya çalışıldı.
Özet (Çeviri)
Drama that has supported man?s life with its presence since human existence still maintains this support. With its many forms, theatre has been guiding societies around the world. Drama shaped by vital realities shows similarities to common values. This study investigates the differences and similarities of Commedia dell? Arte, Village Plays and Ortaoyunu that formed in different geographies and times, and also the reasons for these differences, and similarities.In the first chapter, the origin, technical and thematic characteristics of Ortaoyunu were examined and discussed in detail. In the second chapter the origin, technical and thematic characteristics of Village Play were investigated and discussed. In the third chapter, the origin, technical and thematic characteristics of Commedia dell? Arte were examined and discussed and these kinds of drama were compared technically and thematically and the differences and similarities of these kinds were revealed.