Yabancı sermayeli bankaların Türk bankacılık sektörüne girişi
Foreign-owned banks entry in Turkish banking sector
  1. Tez No: 294800
  2. Yazar: ÇAĞLAR KARACAOĞLAN
  3. Danışmanlar: DR. BİRGÜL ŞAKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Finansal Liberalizasyon, Türkiye'de Yabancı Bankacılık, Banking, Financial Liberalization, Foreign Banks in Turkey
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Günümüzde, hızla gelişen teknolojinin ve globalleşmenin etkisiyle uluslararası finansal piyasalar yeniden şekillenmiştir. Küreselleşme olgusuyla birlikte 1980 sonrasında birçok ülkede finansal liberalizasyon süreci yaşanmaya başlamıştır. Türkiye 24 Ocak 1980 istikrar kararlarıyla beraber finansal liberalizasyon sürecine dahil olmuş ve 1989 yılında istikrar kararlarının devamı niteliğinde olan düzenlemelerle, süreç içinde hızla yol almaya başlamıştır.Uygulanan liberal politikalar sonucu bankacılık sektöründeki küreselleşmeye ayak uydurulmuş, yabancı bankaların Türkiye'ye gelişleri hız kazanmıştır. 1990'lı ve 2000'li yıllardaki gelişmeler ve yaşanan krizler bankacılık sisteminin mali bünyesinin bozulmasına neden olmuştur. Ancak; 2001 yılında ?Güçlü Ekonomiye Geçiş Programı? ve ?Bankacılık Yeniden Yapılandırma Programı?nın uygulamaya konulmasıyla, Türkiye ekonomisinin dünya ekonomisiyle bütünleşmesi ve buna bağlı olarak bankacılık sektörünün küreselleşme hareketlerini takip etmesi sağlanmıştır.Tüm yapılan bu düzenlemeler, AB ikili ilişkilerinin daha iyi bir seviyeye gelmesi, büyüme trendinin yakalanması sonucu, yabancı bankaların Türkiye'ye ilgisi her geçen gün artmakta ve halen devam etmektedir.Bu çalışmanın amacı, bankacılık sektöründe, artan yabancı yatırımların sektöre ve ekonomiye etkilerini ortaya koymaktır. Çalışmanın birinci bölümünde, önce Osmanlı Devletinin bankacılıktaki gecikmesi, ardından Türk Bankacılık Sektörünün tarihsel gelişimi ve son olarak 2001- 2011 arası bankacılık sistemindeki gelişmeler ele alınmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, yabancı sermayeli bankaların Türk devletlerindeki doğuşu ve gelişimi, yabancı bankaların Türkiye'yi tercih sebepleri ve sektörde çokuluslu bankalar ile ilgili yasal düzenlemeler incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise; yabancı sermayeli bankaların makroekonomik sisteme etkileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Today, international markets are reshaped by the effect of rapidly evolving technology and globalization. With the phenomenon of globalization, there has been the process of financial liberalization in many countries after 1980. Turkey with the decisions of stability 24 January 1980, has been involved in the process of financial liberalization and has begun to take its way in the process with the arrangements that made in 1989.The result of applied liberal policy, globalization in the banking sector has started, arrival of foreign banks has gained momentum in Turkey. Crises that occurred in the 1990s and 2000s, has led to deterioration of the financial structure of the banking system. However, in 2001,“Strong Economy Transition Program”and“Banking Restructuring Program”through the introduction of Turkey's economy and its integration with the world economy; as a result of this; the banking sector has been followed the globalization movements.All of these arrangements, bilateral relations between the EU coming to a better level, as a result of growth trend, foreign banks? interest in Turkey is increasing every day and stil continue.The purpose of this study is to set forth the effects of the foreign investments, which have increased in the banking sector, to the sector and economy.In the first chapter of the thesis, firstly ; The delay of bank system in Ottoman , after the historical improvement of Turkish Bank Sector and lastly the events of bank system between 2001- 2010, have been taken in hand.In the second chapter of the thesis, The beginning of foreign banking in Turkish governments and improvement, foreign banks? reason of choosing the Turkey and Law of order about multi- national bank have been investigated.Final chapter of the thesis; the effects of foreign banks to the macroeconomic system have been taken place.