Yabancı sermayeli bankaların Türk bankacılık sektöründeki rolü: Türk bankalarının finansal performansına etkileri
The role of the foreign capital banks in Turkish banking sector: Effects to the financial performance of Turkish banks
  1. Tez No: 356479
  2. Yazar: MELİKE ŞAVK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN GÖKER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Banka, Panel Veri Analizi, Finansal Performans, Türk Bankacılık Sektörü, Finansal Liberalizasyon, Foreign Bank, Panel Data Analysis, Financial Performance, Turkish Banking Sector, Financial Liberalization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 273
Özet
Bu araştırmanın amacı, yabancı sermayeli banka girişinin Türk bankacılık sektörüne etkisini saptamaktır. Türk bankacılık sektörüne etkisini ölçmek üzere farklı boyuttaki performans ölçütleri kullanılarak inceleme yapılmıştır. Kamu sermayeli ticaret bankaları, özel sermayeli ticaret bankaları ve Türkiye'de kurulmuş yabancı sermayeli bankalar ile sermayesinde yabancı payı olan bankalar çalışma kapsamına alınmıştır. Çalışmanın gözlem yılı olarak 2002-2011 yılları arası 10 yıllık dönem alınmıştır. Panel veri yönteminin kullanıldığı çalışmanın sonucunda, yabancı sermayeli bankaların sermaye yeterliliği, bilanço yapısı, aktif kalitesi, likidite ve gelir-gider oranları açısından sektör ortalamasını yükselten, kârlılık oranları açısından ise sektör ortalamasını düşüren etki yarattığı saptanmıştır. Ekonominin genel performansının yerli ve yabancı sermayeli bankaların sermaye yeterliliğini, bilanço yapısını ve gelir-gider yapısını farklı etkilediği, döviz kurlarının ve büyümenin ise farklı etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to seek the effects of foreign banking capital on Turkish banking sector. A variety of performance measurements have been examined in this study. State-owned commercial banks, privately-owned commercial banks, foreign-owned banks that are established in Turkey, and finally commercial banks with foreign shares are taken in the scope of this study. The observations have been made on a period of ten years, between 2002-2011. As a result of panel data method, it has been concluded that foreign banks increase the industry average in terms of capital adequacy, balance sheet structure, asset quality, liquidity, profitability, income and expense structure, on the other hand they decrease the industry average in term of profitability ratios. It has also been concluded that overall performance of the economy has different impact on capital adequacy, balance sheet structure, income and expense structure of domestic and foreign banks, whereas, exchange rates and growth have the same kind of impact.