Afyonkarahisar şehir içi mevcut ulaşım altyapısının incelenmesi ve çözüm önerileri
Evaluation of current transportation infrastructure of Afyonkarahisar city and some future suggestions
- Tez No: 294870
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN AKBULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Teknik Eğitim, Ulaşım, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Transportation, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, trafik kazası, kaza analizi, kaza istatistikleri, ulaşım alt yapısı, kavşaklar, Afyonkarahisar, traffic accident, accident analysis, accident statistics, transport infrastructure, junctions
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünya genelinde meydana gelen trafik kazalarının sonucunda her yıl 1.3 milyon insan hayatını kaybederken, 20-50 milyon arasında insanın yaralanmasına neden olmaktadır. Dünya sağlık örgütünün raporlarına göre, özellikle 15-29 yaş arasında insanların en önemli ölüm nedeni olarak trafik kazalarının sebep olduğu bilinmektedir. Daha önemli olarak meydana gelen bu ölümlerin % 46 sı korumasız ve suçsuz yol kullanıcılarından (yaya, bisiklet ve motorlu bisiklet ) oluşmaktadır. Bunun sonucu olarak sadece ailelerin ekonomik ve sosyal olarak yaralanmalarının yanında ülkelerin çok büyük ekonomik kayıplarının yanında bütün hayatı boyunca sosyal ve psikolojik travmalara neden olacak çocuklar ve eşler bırakmaktadırlar. Bütün bu olumsuz sonuçların önlenebilmesi en azında azaltılabilmesi için dünyada bir çok ülke çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Bizim ülkemizde de meydana gelen kazalar ve bunun ağır sonuçları olmaktadır. Afyonkarahisar bölgemizin en önemli geçiş noktalarında olduğu için sadece şehir içi trafik değil, turizm bölgelerine akan transit trafiğinde yoğun olduğu bölgelerdeniz. Bu itibarla Afyonkarahisar da ki mevcut ulaşım altyapısının mevcut durumunun tespit edilmesi, kapasite kullanımının belirlenmesi ve geleceğe yönelik ne tür önlemler alınması ileride meydana gelecek daha yoğun bir trafiğin neden olacağı sosyal ve ekonomik sorunların önüne geçmek mümkün olacaktır.Çalışma Afyonkarahisarın mevcut ulaşım altyapısının ve kapasite kullanımının incelenmesi, geometri, kavşak düzenlemeleri, otopark ihtiyacı, toplu taşıma vb. ile ilgili olarak ileriye dönük projeksiyonlarla mevcut sorunlara çözümler önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In worldwide trafic accidents, as about 1.3 people lose their life, causing 20-50 million people?s injuries. Accordance to the World Healty Organisation, the most important cause of death for especially age of 15-29 of society has been trafic accidets. Further more, olmost 46 % of deth of the trafic accidents have been vonurable peope of the road user such as passenger, bysicle and motorbyke. As a result of this, the accidents not only causing a huge ecnomical cost fort he countries, but olso socialy and sycologicaly injured families facing life time unbearable cost. In order to prevent all these obstacles, a lot of countries have been different actions which may reduce of all. The accidents happening in our countries are also causing heavy economic and social consequencies. Afyonkarahisar is one of most important junctions, which serving not onlt city trafic but also hosting most of the transit- trafic passing throught tristic destinations and commercial centers. So in order to prevent present and future problems due to traffic, it necassart to determine present transportaion infrastructures hence the present capacity and ability of meeting future traffic load.Th work focuses on the determintion and evaluation of present transportaion infrastructures of Afyonkarahisar, hence the present capacity and ability of meeting future traffic load and future suggestions.