Formik asitin insan lenfosit kültüründe invitro mutajenik etkisinin araştırılması
The research of formic acid's effect on chromosomes at human lymphocyte culture
  1. Tez No: 294924
  2. Yazar: ZEYNEP TAYFA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Genetik, Biology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Formik asit, Mitomisin C (MMC), lenfosit kültürü, _nsankromozomları, Kromozom aberasyonları, Formic acid, mitomycin C(MMC), lymphocyte culture, humanchromosomes, chromosomal aberrations
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalısmanın amacı, karınca asidi olarak bilinen formik asidin etkilerininincelenmesiydi. _nsan kan lenfosit hücreleri formik asidin 3.5, 5, 10, 15 ve 20, 25, 40?g /ml'lik dozları ile 24 saat etkilesime bırakıldı. Pozitif kontrol olarak kullanılanmitomisin C (MMC, 0.3 ?g/ml) ve negatif kontolle karsılastırıldıgında formik asidin24 saatte tüm uygulama derisimlerinde, kromozomal aberasyonların sıklıgını belirginbir sekilde arttırdıgı gözlenmistir. 3.5?g /ml derisimi dısında, tüm uygulamaderisimlerinde kromozom ve kromatid kırıkları, kardes kromatid birlesmeleri vekromatid degisimleri saptandı. Bazı formik asit konsantrasyonları ve pozitif kontrol,poliploidi gözlenmesine sebep oldu. Sonuçlarımız formik asidin insan lenfositkromozomları üzerine in-vitro olarak klastojenik ve anöjenik etkisinin oldugunugöstermistir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is, observing the effects of formic acid which is alsoknown as the ant acid. The lymphocyte cells of the human blood were exposed tointeraction with 3.5, 5, 10, 15, 20, 25 and 40 ?g /ml doses of formic acid for 24hours. When compared with negative control and with mitomycin C(MMC, 0.3?g/ml) -which is used as positive control-, it is observed that formic acid is rising thefrequency of chromosomal aberration significantly at all appliance concantrations in24 hours. Chromosome and broken chromatids, mate chromatid coalition andchromatid changes were detected at all appliance concantrations exept the 3.5?g /mlconcentration. Some formic acid concentrations and positive control provided theobservation of polyploid. The results showed that formic acid has clastogenic andaneugenic effects as in-vitro on human lymphocyte chromosomes.