Alüminyum zehirlenmesinin Capoeta capoeta capoeta (Guldenstaedt 1772) 'nın serum proteinleri ve solungaç histopatolojiisi üzerine etkileri
The effect of aluminium toxicity on serum proteins and gill histopathology of Capoeta capoeta capoeta (Guldenstaedt 1772)
- Tez No: 294925
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Alüminyum klorür, Capoeta capoeta capoeta, serum proteinleri, SDS-PAGE, Histopatoloji, Aluminium chloride, Capoeta capoeta capoeta, Serum protein, SDS-PAGE, Histopathology
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmada, Alüminyum klorürün (AlCl3) zehirlenmesinde Capoeta capoeta capoeta'nın serum proteinleri ve solungaç histopatolojisi üzerindeki etkileri araştırıldı. Kars Çayı'ndan yakalanan balıklar 300 litrelik tanklara konularak 10 gün süreyle ortama adaptasyonları sağlandı. Daha sonra her grupta 7 adet balık bulunan 3 gruba oluşturulmuştur. I. gruptaki balıklar normal su ortamında, II. ve III. gruptaki balıklar ise sırasıyla 0,03 ve 0,06 mg/L AlCl3 içeren su ortamlarında 10 gün süreyle bekletildi. Bu süre sonunda elektroforetik ve histopatolojik çalışmalar için balıklardan kan ve doku örnekleri alındı. Elde edilen serum örnekleri Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE)'nde yürütüldü. Doku örnekleri ise %10'luk formaldehit solüsyonunda tespit edilerek rutin histolojik yöntemlerle parafin bloklar hazırlandı ve 3-5 ? kalınlığında kesitler alındı ve elde edilen kesitlerin tamamı hematoksilen ve eosin boyama metoduna göre boyanarak ışık mikroskobunda incelendi.Serum numunelerinin SDS-PAGE'den elde edilen elektroforegramında kontrol grubundaki balıkların protein bantlarına göre 0,03 mg/L AlCl3 uygulanan gruptaki balıkların 59 kD'luk protein bandında incelme, 94 kD, 74 kD, 46 kD, 35 kD'luk protein bantlarında kalınlaşma meydana geldiği ve 71 kD'luk protein bandının ise kaybolduğu tespit edildi. Yine kontrol grubu balıklara göre, 0,06 mg/L AlCl3 uygulanan gruptaki balıklarda 101 kD, 74 kD, 71 kD, 59 kD, 46 kD, 26 kD'luk protein bantlarında incelme, 94 kD'luk protein bandında kalınlaşma meydana geldiği ve 86 kD'luk protein bandının da kaybolduğu saptandı.Histopatolojik incelemelerde, 0.03 mg/L AlCl3 uygulanan gruptaki balıkların sekonder lamellerin epitel hücrelerinde dejenerasyon, 0.06 AlCl3 mg/L uygulanan gruptaki balıkların sekonder lamellerin epitel hücrelerinde de dejenerasyon, ayrıca hiper sellülerite ve bazı sekonder lamellerin uçlarında kütleşme görüldü.Sonuç olarak, 0.03 ve 0.06 mg/L'lık AlCI3 uygulamasının Capoeta capoeta capoeta için toksik olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of Aluminium chloride (AlCl3) on Capoeta capoeta capoeta species (Guldenstaedt 1772) were searched by electrophoretic and histopathological methods. The fish caught from Kars River were put into 300 liters tanks and they were enabled to adapt into the medium for 10 days. Later, they were divided into 3 groups. The fish in the 1st group were held in normal water, 2nd and 3rd groups were held in the water containing 0,03 mg/L and 0,06 mg/L AlCl3 respectively for 10 days. At the end of this period blood and tissue samples were taken from the fish for electrophoresis and histopathological examinations. Serum samples obtained were carried out in Sodium Dodecyl Sulphate Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS-PAGE). Tissue samples were fixed in %10 formaldehyde solution and paraffin blocks were prepared by routine histological methods and section 3-5 ? thickness were performed and all of the sections were stained according to hematoxylin and eosin method and investigated under light microscope.In SDS-PAGE examination of Serum proteins, it was determined that in group applied 0.03 mg / L AlCl3 was narrowed in protein band of 59 kD, and it was determined that in group applied 0.03 of mg / L AlCl3 was thickened in protein bands of 94 kD, 74 kD, 46 kD, 35 kD. It was seen that protein band of 71 kD was lost. It was observed that in group applied 0.06 mg / L AlCl3 was thinned in protein bands of 101 kD, 74 kD, 71 kD, 59 kD, 46 kD, 26 kD. It was determined that in group applied 0.03 of mg / L AlCl3 was thickened in protein band of 94 kD. It was seen that protein band of 86 kD was lost.In histopathological examination, in group treated 0.03 mg / L AlCl3 was observed degeneration in the epithelial cell of secondary lamella, in group treated 0.06 AlCl3 mg / L was determined degeneration in the epithelial cells of secondary lamella, as well as hyper cellularity and ends of some secondary lamellae were seen blunt-recovery.As a result, it was concluded that applications of 0.03 and 0.06 mg / L AlCI3 could be a toxic for health of Capoeta capoeta capoeta.