Fosfor içerikli gübrelerin bitkideki fosfor miktarına etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of phosphorus fertilizers on the phosphorus level of the plants
  1. Tez No: 294926
  2. Yazar: NİLGÜN GÜVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFE ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: fosfat gübresi, fosfat alınımı, toprak
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Çalışmanın amacı fosfat gübrelerinin bitkideki fosfat miktarına etkilerinin incelenmesidir. Bu amaçla Arpa (Hordeum Vulgare L.) ve yem bezelyesi (Pisum sativum L.) deney bitkileri olarak kullanılmıştır. Bitki ekimleri laboratuar koşullarında yapılmıştır ve saksılar sırasıyla 0, 5, 10, 15 kg/da triple süper fosfat gübresiyle muamele edilmişlerdir. Deney sonunda hem bitkiler hem de topraktaki fosfat miktarları belirlenmiştir. Her iki bitkide de gruplar arasındaki fosfat miktarları bakımında anlamlı fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigated the effets of phosphate fertilizer on the levels of phosphate in plants. For this Common Barley (Hordeum vulgare L.) and Forage Pea ( Pisum sativum L.) were used as tested plants plants were set up in laboratory conditions and pots were treated by 0, 5, 10, 15 kg/da triple superphosphate fertilizer respectively. At the end of the experiment phosphate levels differences both in plants and soil were determined.The phosphate levels in both plants were not fount significant between the