İstavrit balığı (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868)'nın Doğu Karadeniz şartlarında ekim-nisan dönemi büyüme performansının irdelenmesi
Determination of growth performance of horse mackerel (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868) in the Eastern Black Sea between october and april
- Tez No: 295006
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NADİR BAŞÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: İstavrit, Trachurus mediterraneus, Büyüme performansı, Yem değerlendirme oranı, Kondisyon faktörü, Doğu Karadeniz, Horse mackerel, Trachurus mediterraneus, Growth performance, Food conversion ratio, Condition factor, Eastern Black Sea
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırmada Doğu Karadeniz'de deniz kafeslerinde istavrit (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868) in büyüme performansı ve yetiştiricilik potansiyeli araştırılmıştır.Bu amaçla Ekim 2010 tarihinde doğadan yakalanan istavrit balıkları üç ayrı kafese aynı büyüklüklerde, her bir kafeste yaklaşık bin adet olacak şekilde stoklanmıştır. Araştırma 09 Ekim 2010 - 11 Nisan 2011 tarihleri arasında 185 gün sürdürülmüştür ve balıklar günde iki kez yemlenmişir. Deniz koşullarının elverdiği ölçüde çevresel parametreler günlük olarak kayıt altına alınmıştır. Balıkların boy ve ağırlık değerleri aylık olarak ölçülmüştür.Çalışmanın başlangıcında ortalama boy, ağırlık ve kondisyon faktörü değerleri sırasıyla, 12,20 ±0,97 cm, 24,09±3,25 g ve 1,30 ±0,12 iken, çalışma sonunda 17,10±1,01 cm, 51,43±1,62 g ve 1,11±0,12 olarak hesaplanmıştır. Çalışma süresince boy ve ağırlıkça spesifik büyüme oranları sırasıyla %0,175±0,019 (0,15-0,19) ve %0,429±0,008 (0,42-0,44) olarak belirlenmiş, yem değerlendirme oranı ise ortalama 2,33±1,44 (0,83-3,72) olarak hesaplanmıştır. Araştırma süresince ölüm oranı oldukça düşük olmuş ve yaşama oranı %98,14±1,73 olarak gerçekleşmiştir.Tezde elde edilen bilgilere göre istavrit balığının kültür potansiyelinin var olduğu ortaya konmuş ve dolayısıyla su sıcaklığının istavrit için uygun olduğu bahar ve yaz aylarında önemli oranda büyüme performansı kaydedilebileceği öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the growth performance of horse mackerel (Trachurus mediterraneus Steindachner, 1868) were determined in cages, in the Eastern Black Sea.The horse mackerel were captured in October 2010 and stocked in three separate cages, each cage contained thousand fish. The study was conducted between October 9, 2010 and April 11, 2011. The fish were fed on twice a day. Water quality parameters were recorded daily. Values of fish length and weight were measured monthly.Average length, weight and condition factor values were evaluated; 12.20±0.97 cm, 24.09±3.25 and 1.30 ±0.12, respectively at the beginning of the study and, 17.10±1.01 cm, 51.43±1.62 g and 1.11±0.12 end of the study. Length and weight-specific growth rates and average feed conversion ratio were determined; 0.175±0.019% (0.15?0.19), 0.429±0.008% (0.42?0.44) and 2.33±1.44 (0.83?3.72), respectively. The mortality rate was very low and survival rate was 98.14±1.73%.According to results, horse mackerel could be cultured in cage culture. Hence, it was expected to be achieved substantial growth performance at the water temperature was suitable for horse mackerel in spring and summer months.