Basınç konusunun sekizinci sınıf öğrencilerine bilimsel argümantasyona dayalı etkinlikler ile öğretilmesi
Teaching pressure subject to eighth class students with activities based on scientific argumentation
  1. Tez No: 295019
  2. Yazar: DOĞAN ÖZKARA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Scientific Argumentation, Scientific Knowledge, Nature of Science, Science Education, Retention
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, 2010 ? 2011 eğitim/öğretim yılında Adıyaman ilinde bir ilköğretimokulunda öğrenim gören 48 sekizinci sınıf öğrencisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmadaöğrencilerin, basınç konusundaki akademik başarılarının, fene yönelik tutumlarının,bilimsel bilgiye yönelik görüşlerinin ve edindikleri bilgilerin kalıcılıklarının bilimseltartışma odaklı öğretim etkinlikleri ile değişimi incelenmiştir. Öntest ? sontest kontrolgrup tasarımının kullanıldığı bu çalışmada deney (N =24) ve kontrol (N=24) grubuyansız atama ile oluşturulmuştur. Basınç konusunun öğretimi, kontrol grubunda, fen veteknoloji dersi öğretim programında öngörülen etkinlikler ile gerçekleştirilirken; deneygrubunda, bilimsel tartışma odaklı öğretim etkinlikleri ile gerçekleştirilmiştir.Uygulama (haftada 4 ders saati olmak üzere) toplam 9 saatte tamamlanmıştır.Çalışmada veri toplama araçları olarak; ?Basınç Başarı Testi (BBT)?, ?Bilimsel BilgiyeYönelik Görüş Ölçeği (BBYÖ)? ve ?Fen Bilgisi Tutum Ölçeği (FBTÖ)? kullanılmıştır.Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde ?ilişkili gruplar t ? testi? ve ?ilişkisiz gruplar t? testi? kullanılmıştır. Çalışmadan elde edilen bulguların analizinden, bilimsel tartışmaetkinliklerinin basınç konusundaki akademik başarıyı anlamlı düzeyde değiştirdiği veedinilen bilgi yapılarının kalıcılığını sağladığı ortaya çıkmıştır. Ancak deney ve kontrolgrubu öğrencileri arasında bilimsel bilgiye yönelik görüş ve fene yönelik tutumaçısından anlamlı fark olmadığı görülmüştür.Anahtar Kelimeler : Bilimsel Argümantasyon, Bilimsel Bilgi, Bilimin Doğası, FenEğitimi, Hatırda Tutma.
Özet (Çeviri)
This research was implemented on forty-eight students at the grade of 8th, studying at aprimary school in Adıyaman, in the year of Academic Term 2010-11. The academicachievements of students in the subject of `pressure?, the students? attitudes towardscience, their views toward scientific knowledge and the change in the retention ofacquired knowledge with the teaching activities focused on scientific argumentationwere examined in this study. In the study, in which pre-test and post-test group stylewas used, the experimental (N=24) and the control (N=24) groups were occurred withrandom appointment. While the teaching of pressure was carried out with the activitiesforesighted in teaching program of science and technology discipline in control group;in experimental group the teaching activities focused on scientific discussion were used.The study was completed in totally 9 hours (in a style as 4 discipline hours in a week).In the study ?Pressure Achievement Test (PAT)?, ?Scientific Views Scale (SVS)? and?Science Attitude Scale (SAS)? were used as data collector devices. ?Relative group ttest?and ?Irrelative group t-test ?were used for examining the hypothesis of the study.From the findings of study analysis, it was found that scientific argumentation activitieschanged the academic achievement in the subject `pressure? quite meaningfully andprovided the permanence of acquired knowledge. However; it was discovered that thereweren?t meaningful differences between the control and experimental group students interms of scientific knowledge and attitudes toward science. (105 pages, 2011).