Barit şlam atıklarının yüksek performanslı kompozit harç üretiminde değerlendirilmesi
Slam barytes wastes evaluation of high performance composite production charges
  1. Tez No: 295069
  2. Yazar: MEHMET KARCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LÜTFULLAH GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Barit şlamı, performanslı sıva, yalıtım.2011, 168 sayfa, Barite slime, performance plaster, insulation.2011, 168 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Ülkemiz maden kaynakları açısından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Bununla birlikte maden ocakları işletilirken, madenlerin yan kayacı olan gang malzemesi madencilikte atık malzeme olarak kabul edilir. Atık maddeleri stoklayacak yerin sınırlı olması nedeniyle sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu stoklama sıkıntısından kurtulmak için atık maddeleri ülke ekonomisine kazandırmak amacıyla birtakım endüstriyel çalışmalar yapılmaktadır.Dünyanın enerji ihtiyacının artmasından dolayı ülkelerin enerji elde etmek için tüm enerji kaynaklarını kullanmaları dünyanın kirlenmesine ve dünyada yaşayan her türlü canlıların yaşam koşullarının zorlaşmasına neden olmaktadır. Bu nedenle enerji kullanımını azaltmak için pek çok tedbirler alınmaya başlanmıştır. Bu tedbirler arasında faydalanılmadan kaybolan enerji miktarının azaltılmasına çalışılmaktadır. Kullanılmadan kaybolan en fazla enerji sanayi kuruluşlarında kaynaklanmaktadır. Ancak gelişim sağlayabilmek için sanayi kuruluşlarıyla ilgili olarak çok fazla bir şey yapılamamaktadır. Bu amaçla ikinci olarak en fazla enerji sarfiyatının olduğu binalarda yalıtım yapılması önem kazanmıştır.Dünyadaki son yıllarda yaşanan yıkıcı büyük depremler nedeniyle insanların kullandığı yapıların dayanıklı ve sağlam olması gerekliliği ön plana çıkmıştır. Binalarda kullanılan inşaat yapı malzemelerin yalıtımlı ve yüksek performanslı ürünler olması ve ısı, ses, su, yangın, difüzyon ve radyoaktif yalıtımı sağlayan ürünlerin geliştirilmesi gereklidir.Ülkemizde atıkların değerlendirilmesi amacıyla yapılan çalışmalar son yıllarda önem kazanmıştır. Bu hızlı gelişmelere paralel olarak inşaat sektörüne katkıda bulunulabileceği düşünülerek, bu yüksek lisans tez çalışması yapılmıştır. Tez kapsamında, Isparta Şarkîkaraağaç bölgesinde yataklanma gösteren barit madeninin, işletilmesi sırasında elde edilen şlam atıkları kullanılarak yüksek performanslı kompozit yapılı sıva ürününün elde edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla üretilen sıva numuneleri üzerinde ilgili ulusal ve uluslar arası standartlar kapsamında birtakım teknik analizler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Our country has the mineral resources in terms of a rich potential. However Operated mines, mines rock side of the gangue material is considered as in mining waste material. Waste materials would cause serious difficulties due to limited stockpile place. some industrial waste products are carried out in order to bring the country's economy to get rid of the boredom of this stocking.Countries to use energy to get all the energy resources, due to the increase in world energy demand, for all kinds of living creatures in the world of the living conditions and pollution of the world is difficult. For this reason, many measures were achieved to reduce using energy. Tried to reduce the amount of non-useful energy lost in these measures.. The lost and unusable energy occurs in most industrial organizations. However, many things can not be done in relation to industrial organizations to achieve development. For this purpose, be insulation in buildings For this purpose, insulation is second important things to buildings, where are more energy consumption.Strength and stability for structures are important in recent years due to large destructive earthquakes in the world. insulation products, heat, sound, water, fire, and radioactive diffusion should be developed.In recent years, studies in our country has gained importance in order to assess waste. For contribute to improvements in the construction industry, this master's thesis has been prepared. In this thesis, Isparta Şarkikaraağaç barite mine area showing the deposition, Using slime wastes obtained during the operation, aimed to produce high-performance composite plaster. For this purpose, a number of technical analysis was carried out on plaster samples produced within the scope of national and international standards.