Profesyonel tenis oyuncularının maç analizlerinin cinsiyet ve kort zemini değişkenlerine göre incelenmesi: 2024 Grand Slam turnuvası
Analyses of professional tennis players' match analysis according to gender and court surface variables: 2024 Grand Slam tournament
- Tez No: 1005203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRAN İRİBALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Grand Slam, Maç Analizi, Profesyonel Tenis, Tenis, Grand Slam, Match Analysis, Professional Tennis, Tennis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, 2024 Grand Slam tenis turnuvalarına katılan profesyonel tenis oyuncularının maç performans göstergelerini kort zemini ve cinsiyet değişkenlerine göre incelemektir. Araştırmada veri kaynağı olarak Amerika Açık, Avustralya Açık, Roland Garros ve Wimbledon turnuvalarının resmi internet sayfalarında yer alan maç istatistikleri kullanılmıştır. Çalışma kapsamında toplam 254 tek erkek ve 252 tek kadın sporcuya ait olmak üzere 506 müsabaka analiz edilmiştir. Analiz sürecinde doğrudan puan kazandıran servis (ace), çift hata, birinci servis yüzdesi, birinci servisten kazanılan puan, ikinci servisten kazanılan puan, servis kırma puanı, basit hata, doğrudan kazanılan puan ve toplam puan değişkenleri incelenmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde IBM SPSS programı kullanılmış, normal dağılım varsayımını karşılamayan veriler için Kruskal-Wallis H ve Mann-Whitney U testleri uygulanmış, normal dağılım gösteren değişkenlerde ise One-Way ANOVA ve Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, kort zeminine bağlı olarak erkek tenisçilerde ace, birinci servis yüzdesi, birinci servisten kazanılan puan, ikinci servisten kazanılan puan, servis kırma puanı, doğrudan kazanılan puan ve toplam puan değişkenlerinde anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0,05). Kadın tenisçilerde ise ace, çift hata, birinci servisten kazanılan puan ve net puan değişkenlerinde kort zeminine göre anlamlı farklılıklar belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca cinsiyet değişkenine göre yapılan karşılaştırmalarda ace, çift hata, birinci ve ikinci servisten kazanılan puan, servis kırma puanı, basit hata, doğrudan kazanılan puan ve toplam puan değişkenlerinde erkek tenisçiler lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, tenis performans göstergelerinin kort zemini ve cinsiyet değişkenlerine bağlı olarak farklılık gösterebildiği ve özellikle servis performansı ile doğrudan puan kazandıran oyun unsurlarının maç sonucunu belirlemede önemli rol oynadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the match performance indicators of professional tennis players who participated in the 2024 Grand Slam tournaments according to court surface and gender variables. The data used in the study were obtained from the official websites of the Grand Slam tournaments, namely the US Open, Australian Open, Roland Garros, and Wimbledon. Within the scope of the study, a total of 506 matches were analyzed, including matches involving 254 male and 252 female singles players. In the analysis process, the variables examined included aces, double faults, first serve percentage, points won on first serve, points won on second serve, break points, unforced errors, winners, and total points. Statistical analyses of the data were conducted using the IBM SPSS software package. The normality of the data distribution was evaluated using the Kolmogorov–Smirnov test. For variables that did not meet the assumption of normal distribution, the Kruskal–Wallis H test and Mann– Whitney U test were applied. For variables showing normal distribution, One-Way ANOVA and Tukey post-hoc tests were used. According to the findings of the study, statistically significant differences were found in male tennis players in terms of aces, first serve percentage, points won on first serve, points won on second serve, break points, winners, and total points depending on court surfaces (p<0.05). In female tennis players, significant differences were identified in aces, double faults, points won on first serve, and net points according to court surfaces (p<0.05). Furthermore, comparisons based on gender revealed statistically significant differences in favor of male players in aces, double faults, points won on first and second serves, break points, unforced errors, winners, and total points. In conclusion, the findings indicate that tennis performance indicators may vary depending on court surface and gender, and that serve performance and direct point-winning elements play an important role in determining match outcomes.