Akçay, Kemer baraj gölü ve Azizabat göleti (Büyük Menderes) Lepomis gibbosus L. 1758 (güneş balığı) populsayonunun araştırılması
Studies on exotic pumpkinseed (Lepomis gibbosus L., 1758) population living in Kemer dam and Akçay stream (Büyük Menderes River, Turkey).
  1. Tez No: 295082
  2. Yazar: HAKAN BAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş balığı, Büyük Menderes Lepomis gibbosus, büyüme, üreme, beslenme, egzotik tür, Pumpkinseed, Büyük Menderes Lepomis gibbosus, growth, reproduction, feeding, exotic fish
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada Büyük Menderes Nehri Azizabat Göleti, Akçay ve Kemer Baraj Gölü'nde yaşayan; egzotik bir balık türü olan güneş balığı (Lepomis gibbosus)'nın populasyon yapısı, büyüme üreme ve beslenme özelliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla habitatlarda Mayıs 2009-Kasım 2009 arasında çeşitli av araçları ile örneklemeler yapılarak toplam 167 birey avlanmıştır. Örnekler üzerinde gerekli ölçüm, tartım hesaplama ve veri analizleri gerçekleştirilmiştir. Populasyonda yaş I-IV, çatal boy 3-15 cm arasında, ağırlık 3,00 ? 63,50 g arasında bulunmuştur. Bireyler izometrik büyümektedir, kondisyonları mevsimsel, yerel, yaşla değişmekte olup, genel olarak iyidir. Erkek ve dişiler yaklaşık eşit oranda bulunmaktadır. Üreme 2 yaşında, bireyler 9 cm ye ulaştığında mayıs-temmuz ayları arasında gerçekleşmektedir. Bireyler krinomid ağırlıklı omnivor beslenme sergilemektedir. Türün yeni habitatlarına çok iyi uyum sağladığı, tüm yaşlar için güçlü yaş gruplarına sahip olduğu ve kendi kendini sürdürebilir populasyon oluşturduğu görülmektedir. Habitatlara yeni girmiş olan bu türün, mevcut populasyonun daha da gelişmesiyle, ekosistemde istila tehdidi oluşturabileceği, yerli balık türleri ve yerel balıkçılığa potansiyel olarak zararlı olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to determine the population structure, growth, reproduction and feding of pumpkinseed (Lepomis gibbosus ), an exotic fish species living in Azizabat Pool, Akçay Stream, Kemer Dam Lake (Büyük Menderes River system). To do this fish specimens were sampled from the habitats by using different fishing equipments between May and November 2009. Total 167 specimens were sampled measured, weighted and data anaylsis were made. The age were determined between I and IV, fork lengths 3-15 cm, weights 3,0? 63,5 g. Individuals grow as isometric manner, their conditions were changed seasonally, among the habitats and age clases and was found fairly good. Males and females were found equal percentages in population. Reproduction take places in 2nd year as the indivuduals reached to 9 cm. Spawning was observed between mid May to the end of July. Indivuaduals feeds as omnivore on chrinomids mainly. It is remarked that the species could adapt succesfully to the new habitats, having strong year classes and form self sustainable population. It can be concluded that new introduced exotic fish can develop strong population furter since the habitats are vulnerable for the species. It may be a topic of concern to invade the ecosystem and can give damage to native fish species as well on local fisheries.