Doğru mesh üretiminin çözüm üzerindeki etkileri
Effects of good mesh production on the solution
  1. Tez No: 295107
  2. Yazar: SAFİYE İPEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA REŞİT USAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Teknik Eğitim, Mechanical Engineering, Technical Education
  6. Anahtar Kelimeler: Mesh, ağ örme, mesh üretimi, mesh kalitesi, ANSYS, ANSYS ICEM CFD, sonlu elemanlar yöntemi, sonlu elemanlar analizi.2011, 103 sayfa
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmada, doğru mesh üretimi için uygun bir mühendislik problemi üzerinde farklı mesh yapma stratejileri kullanılarak elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Bu bağlamda, uygulamalarda ANSYS ICEM CFD ticari yazılımı kullanılarak seçilen karmaşık geometrili model mesh tipi dışındaki tüm analiz parametreleri sabit tutulup tetra ve hexa mesh yöntemleri ile mesh yapılmıştır. Üretilen mesh'ler CFX programında analiz edilmiştir.Analizde, düzenin hava girişinden 101325 Pa basınç verilip, çıkış ve açıklık sınır şartlarını da tanımladıktan sonra 21ºC ortam sıcaklığında ideal hava akışkanı materyali seçilip, shear stress transport yöntemi kullanılarak analiz çözdürülmüştür. Çözümün sonucundaki kütlesel debinin daha önce yapılmış olan deney çalışmalarının (Yılmaz, 2011) verileri ile kıyaslanmıştır. Sonuçlar incelendiğinde seçilen problemde en doğru mesh yönteminin hexa yöntemi olduğu ve yapılan analiz çalışmalarında bizi en doğru sonuca götüren çalışma“CFX Hexa 3”olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the results that were obtained by using various meshing strategies on the proper engineering problem have been compared for true mesh production. In this sense , ANSYS ICEM CFD software has been used in the applications for tetra and hexa meshing methods by keeping all analysis parametres constant except the complex geometrical meshing types . The mesh produced have been analysed on CFX software.In the analysis period, analysis procedure was performed by chosing ideal air liquid material in 21ºC ambient temperature and using shear stress transport method after 101327 Pa pressure was applied on air entrance of the machinery and exit and clearance limiting conditions were defined. The mass flow in the result of the solution was compared to the data of the experimental studies done before ( Yılmaz , 2011). When the results were examined, the hexa method was determined as the best meshing method in the problem chosen and ?CFX Hexa 3? was determined as the best study for the true results.KEYWORDS: Mesh, meshing, mesh generation, mesh quality, ANSYS, ANSYS ICEM CFD, finite elemnt method, finite element analysis.2011, 103 pages