Sıcak iklim bölgelerindeki binalarda güneş radyasyonu dikkate alınarak optimum yalıtım kalınlığının belirlenmesi
Determination of optimum insulation thickness by considering solar radiation in buildings of warm climate regions
  1. Tez No: 295122
  2. Yazar: CÜNEYT DAĞIDIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ BOLATTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Derece-saat metodu, güneş hava sıcaklığı, optimum yalıtım kalınlığı, enerji tasarrufu, geri ödeme süresi, Degree-hours method, sol-air temperature, optimum insulation thickness. energy saving, payback period
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Türkiye'deki enerji tüketiminin büyük bir bölümünün sanayi sektöründen sonra binalarda gerçekleşmektedir. Binalardaki enerji tüketimini azaltmanın en etkin yollarından biri dış duvarlara uygulanan ısı yalıtımıdır. Bu tezde; binalardaki dış duvarlara uygulanması gereken optimum yalıtım kalınlıkları üzerine çalışma yapılmıştır.Türkiye'nin sıcak iklim bölgelerinde bulunan yerleşim yerleri için meteorolojiden saatlik sıcaklık ve saatlik güneşlenme şiddeti verileri temin edilmiştir. Bu bölgelere ait derece-saat değerlerinin hesaplanacağı bir program yardımıyla belirli denge sıcaklıklarında, ısıtma ve soğutma yükleri güneş radyasyonlu ve radyasyonsuz olarak hesaplanmıştır. Bulunan bu değerler yardımıyla sıcak iklim bölgelerindeki binalarda optimum yalıtım kalınlığı, enerji tasarrufları ve geri ödeme süreleri faiz, enflasyon, ömür gibi ekonomik datalar da kullanılarak belirlenmiştir. Ayrıca, elde edilen optimum yalıtım kalınlığına göre yoğuşma kontrolleri yapılmıştır. Sonuçlar sayısal değerler ve grafiklerle gösterilerek aralarında kıyaslamalar yapılmıştır.Elde edilen sonuçlara göre, sıcak iklim bölgelerinde, güneş radyasyonunun bina yükü üzerinde daha fazla etkili olduğu görülmüştür. Dolayısıyla sıcak iklim bölgelerinde bulunan binalarda, optimum yalıtım kalınlıkları güneş radyasyonu dikkate alınarak hesaplanan soğutma yüküne göre değerlendirilmesi gerektiği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
After a large proportion of industrial sector energy consumption in Turkey takes place in buildings. One of the most effective ways to reduce energy consumption in buildings thermal insulation of external walls. In this thesis, the optimum insulation thickness to be applied to exterior walls of buildings were on the study.Warm climate regions of Turkey for residential areas from the meteorology data are provided hourly temperature and hours of sun intensity. The regions with the help of a program to calculate the values of the degree-hour specific base temperature, heating and cooling loads were determinated as solar radiation and nonradiation. The obtain of these values are determinated in optimum insulation thickness, energy savings and payback periods to be used economic data as interest, inflation and life-cycle in buildings of warm climate regions. In addition, condensation control was obtained by the optimum insulation thickness. Comparisons were made between the numerical values and graphs showing results.According to the results, the hot climate regions, the solar radiation on the building load were found to be more effective. Therefore, buildings located in warm climate regions, the optimum insulation thickness should be evaluated according to the cooling load is calculated by taking into account the solar radiation have been revealed.