İşletme arazileri için tarım bilgi sistemi: Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü merkez arazisi örneği
Agriculture information system for farmland: An example of Eğirdir Horticultural Research Institute central area
- Tez No: 295127
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEVENT BAŞAYİĞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS), Tarım Bilgi Sistemi, ARGIS 9.2, Sayısal Veri, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Geographical Information Systems, Agricultural Information Systems, ARGIS 9.2, Digital Data, Eğirdir Horticultural Research Institute
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Tez çalışması, işletme arazileri için Tarım Bilgi Sistemi oluşturulmasında bir yaklaşım geliştirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü merkez arazisinde yürütülmüştür.Bu amaçla, işletme arazisinin mevcut kadastral haritası arazide kontrol edilmiş, arazi aplikasyonu yapılmış, gerekli bölme ya da birleştirme işlemleri sonrasında güncel parsel haritası oluşturulmuştur.Parsel haritası, temel kartografik materyal olarak kullanılmış ve işletme arazilerinin veri tabanı oluşturulmuştur. Veri tabanı, mevcut parsellere ait toprak etüt ve haritalama bilgileri, iklim, zirai mücadele, arazi kullanım türleri, işletmede yapılan proje ve detayları ile yol, kanal, elektrik ve su hatları gibi bilgileri içermiştir. Böylece işletme arazisi için bilgi sistemi oluşturulmuştur.Sonuç olarak enstitü arazileri için tüm araştırmacıların bütün verilere rahatlıkla ve çok kısa sürede ulaşabildiği, Coğrafi Bilgi Sistemlerinin ölçme, sayma, sorgulama ve analiz uygulamaları ile haritaların üretildiği, güncellenebilen ve geliştirilmesi mümkün olan Tarım Bilgi Sistemi oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Thesis study was done to develop a new approach for making ?Agricultural Information System?. It was carried out in Eğirdir Horticultural Research Institute?s central farmland.Institute cadastral map was checked before, land application was done, split and merge operations were practiced according to necessity and current farmland was established.Current parcel map was used as main cartographic material and Institute?s land database was established. Land?s soil studies, mapping, knowledge, ecology and, climate, plant protection, land usage, projects details with road, electricity and irrigation plan were in this database. So a database of Eğirdir Horticultural Institute?s farmlands was established.As a result a new database for all researchers which can be easily everyone can use, was established. It contains masurments, counting, query and analyses aplications and maps can be produced, a new agricultural database which is easily updated and developed was established.