Konya ilindeki bazı yem fabrikalarında kullanılan yemlik yağların kalitelerinin belirlenmesi
The determination of quality of feed oils used as some feed factories in Konya province
  1. Tez No: 295154
  2. Yazar: GÜLŞAH KANBUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEYSEL AYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yemlik yağlar, ham soya yağı, asit yağ, karma yem, kalite kriterleri.2011, 55 sayfa, Feed oils, crude soybean oil, acid oil, mixed feed, quality criterias2011, 55 pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Konya ilinde üretim yapmakta olan 7 ayrı karma yem fabrikasından; Mart, Mayıs ve Temmuz aylarında yem hammaddesi olarak kullanılan yemlik yağlardan örnekler alınmış ve bu yağ örnekleri araştırmanın materyalini oluşturmuştur.Yağ örneklerinde viskozite, L*, a*, b* değerleri, özgül ağırlık, % tortu, % rutubet, % sabunlaşmayan madde, sabunlaşma sayısı, % serbest asitlik, peroksit sayısı, iyot sayısı, refraktif indeks, yağ asitleri kompozisyonu, serbest radikal süpürücü etki ve toplam fenol içerikleri belirlenmiştir.Yapılan analizler sonucu yağların 2004 yemlik yağlar tebliğine uygunluğu belirlenmeye çalışılmış bu sebeple; % rutubet, sabunlaşma sayısı, % serbest asitlik, peroksit sayısı, iyot sayısı ve % tortu miktarı bakımından elde edilen sonuçlar tebliğde belirtilen sonuçlarla karşılaştırılmıştır.Yapılan tüm analizler neticesinde % tortu analizi ve nem açısından sonucunda tebliğe kıyasla yüksek değerler elde edilmiştir. Yağlarda yapılan diğer analiz sonuçlarında tebliğe uygun sonuçlar bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ışığında, Konya da üretim yapan karma yem fabrikalarında en önemli sorun kullanılan yağlarda kirlilik kaynaklı % tortu miktarı olduğundan fabrikalarda bu konuyla ilgili gerekli önlemlerin alınması, yağların fabrikaya alımından önce gerekli kontrollerden geçirilmesi önerilebilir.Ayrıca yağlarda kaliteyi etkileyen en önemli unsur depolama şartları olduğundan, bu konuya yeterli hassasiyet gösterilmelidir. Yemlik yağlar hakkında kalite ve besleme özellikleri açısından araştırmalar önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Feed oil samples which are used as mixed feed raw material were taken from seven different feed factories in March, May and July. All factories make production in Konya and these samples are the main materials of this research.Six of the samples were which taken in March are crude soybean oil and one of them is vegetable mixed acid oil. On the other hand, all samples which were taken in May and July are crude soybean oil.Some physical analysis (viscosity, L*, a*,b* values,specific weight, % sediment), chemical analysis (% moisture, % unsaponifiable matter, saponification number, % free acidity, peroxide number, iodine number, refractive index), fatty acid composition, free radical scavenger effect and total phenol content were determined on these oil samples.As a result of these analysis, eligibility of the oils was compared according to 2004 feed oils notification. The results in terms of % moisture, saponification number, % free acidity, peroxide number, iodine number and % sediment were compared with results stated in the notification. Result of our research show that the most important problem is the amount % sediment used oils becouse of pollution to take necessary measures on this issue and necessary control of oils before taking to factory should be recommended.Also should be awared about the storage conditions becouse it is the most important factor affecting the quality of oils. The research about the quality and feding characteristic of feed oils have great importance.