Çeşitli uçucu yağ örneklerinin Erwinia carotovora ATCC 39048 suşunda ekzoenzim ve antibiyotik üretimi üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of effects of various essential oils on antibiotic and exoenzymes production Erwinia carotovora ATCC 39048
  1. Tez No: 295155
  2. Yazar: EMİNE DOĞUŞ SİVRİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYHAN ULUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Çevreyi Algılama, gül yağı, ekzoenzim, antibiyotik üretimi, Quorum Sensing, rose oil, exoenzym, antibiotic production
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Birçok Gram negatif bakteri N-açil-homoserin lakton (AHL) türevi sinyal moleküllerini kullanarak birbirleriyle iletişim kurarlar. Çevreyi algılama (quorum sensing-QS) olarak adlandırılan bu olay bakterilerde biyoışıma, antibiyotik biyosentezi, konjugasyon, biyofilm oluşumu, pigment üretimi, virulens faktörlerin üretimi gibi çeşitli fizyolojik işlemlerin düzenlenmesinde kullanılır. Bu yüzden bu sistemin engellenerek veya yönlendirilerek bakterilerin hastalık yapma yeteneklerinin sonlandırılması önemli bir çalışma konusudur. Bu çalışmada Isparta yöresine özgü gül bitkisinden elde edilen gül yağı ve karabiber, kimyon, portakal, lavanta, karanfil, tarçın yağlarının E. carotovora bakterisinde çevreyi algılama sistemi ile düzenlenen ekzoenzimler ve antibiyotik üretimi üzerine etkisi araştırılmıştır. Gül yağı varlığında proteaz üretimine % 29, pektinaz üretimine % 38,7 ve selülaz üretimine ise % 36,6 oranında etki gösterirken, antibiyotik üretiminde % 61,9 ve patates çürüklük testinde ise % 61,4 oranında etki ettiği tespit edilmiştir. Lavanta yağı selülaz üretimine % 31,7, antibiyotik üretimine % 54, patates çürüklük testinde ise % 30,7 etki göstermiştir. Ayrıca gül yağının bileşiminde >%65 oranında sitronellol, geraniol ve nerol ana bileşen olarak bulunmuştur. Lavanta yağı bileşiminde ise >81 oranında linalol ve linali asetat ana bileşen olarak bulunmuştur. Çalışma gül yağının E. carotovora bakterisinde ekzoenzim ve antibiyotik üretimini etkili bir şekilde inhibe ettiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Several Gram-negative bacteria are able to communicate with each other using N-acyl homoserine lactone signal molecules. This process known as Quorum Sensing is used to controlling biolumunescence, antibiotic production, conjugation, production of virulence factors, biofilm formation, pigment productionin bacteria. Thus blocking this system has been attracted to attenuate bacterial pathogenesis by interfering with quorum sensing systems. In this study, the effects of the rose oil of the rose plant that is peculiar to Isparta region and the oils of the black pepper, cumin, orange, lavender, carnation, cinnamon on the production of the exoenzymes and antibiotics by the regulatin of quorum sensing of the E. carotovora have been investigated. It has been proved that the rose oil effected on the production of antibiotic % 61,9 and rotten potato % 61,4 during the tests while it effected protease % 29, pectinase % 38,7 and cellulase % 36,6 belonging to exoenzymes. It has been proved that the lavender oil effected on the production of antibiotic % 54, and rotten potato % 30,7 during the tests while it effected cellulase % 31,7 belonging to exoenzym. Besides this >% 65 citronellol, geraniol and nerol rate has been found as basic constituents in the compound of rose oil. >% 81 linalool and linaly acetate rate has been found as basic constituents in the compound of lavender oil. This study demonstrated that the rose oil inhibited the production of exoenzymes and antibiotic of E. carotovora effectively.