Pirazol halkaları içeren bazı yeni disazo boyarmaddelerin sentezi ve spektroskopik özelliklerinin incelenmesi
Synthesis of some novel disazo dyes including pyrazole cycles and their investigation of spectroscopic properties
- Tez No: 295195
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR TİLKİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Pirazol, Heterosiklik bileşikler, 3-aminokrotononitril, Diazo kenetlenme reaksiyonu, Disazo boyarmaddeleri, Pyrazole, Heterocyclic Compunds, 3-aminocrotononitrile, Diazo Coupling Reaction, Disazo Dyes
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışmada, bazı anilin türevleri diazolanmış ve 3-aminokrotononitril ile kenetlenerek 2-arilhidrazon-3-ketiminokrotononitril bileşikleri elde edilmiştir. Elde edilen 2-arilhidrazon-3-ketiminokrotononitril bileşikleri, fenilhidrazin ile reaksiyona sokularak bir seri 5-amino-4-arilazo-3-metil-1-fenilpirazol türevleri sentezlenmiştir. Sentezlenen 5-amino-4-arilazo-3-metil-1-fenilpirazol bileşiklerinin 3-amino-5-hidroksi-(1H)-pirazol ve 3-amino-1-fenil-2-pirazolin-5-on bileşikleri ile kenetlenme reaksiyonu sonucunda ise sırasıyla 4-(3'-metil-4'-arilazo-1'-fenilpirazol-5'-ilazo)-3-amino-5-hidroksi-(1H)-pirazol ve 4-(3'-metil-4'-arilazo-1'-fenilpirazol-5'-ilazo)-3-amino-5-hidroksi-1-fenilpirazol disazo boyarmaddeleri elde edilmiştir. Elde edilen bu disazo boyarmaddeleri FT-IR, 1H-NMR ve element analizi gibi spektral yöntemlerle karakterize edilmiş ve görünür bölge absorpsiyon spektrumları üzerine değişik çözücü, asit-baz ve sübstitüent etkisi incelenmiştir. Böylece hem diazo hem de kenetlenme bileşeni heterosiklik olan yeni disazo boyarmaddeler sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, some aniline derivatives were diazotised and coupled with 3-aminocrotononitrile to give 2-arylhydrazone-3-ketiminocrotononitriles. 2-arylhydrazone-3-ketiminocrotononitriles were then reacted with phenyl hydrazine to give 5-amino-4-arylazo-3-methyl-1-phenyl-pyrazole derivatives. As a result of the coupling reactions of synthesized 5-amino-4-arylazo-3-methyl-1-phenyl-pyrazole compounds with 3-amino-5-hydroxy-(1H)-pyrazole and 3-amino-1-phenyl-2-pyrazolyn-5-on, respectively, 4-(3'-methyl-4'-arylazo-1'-phenylpyrazole-5'-ylazo)-3-amino-5-hydroxy-(1H)-pyrazole and ve 4-(3'-methyl-4'-arylazo-1'-phenylpyrazole-5'-ylazo)-3-amino-5-hydroxy-1phenylpyrazole disazo dyes were obtained. The synthesized disazo dyes were characterized by elemental analysis and spectral methods such as FT-IR and 1H-NMR. The effect of varying solvent, acid-base and substituent upon the absorption ability of dyes was examined. Thus, disazo dyes were synthesized which is containing heterocyclic cycles both the diazo and coupling components.