Değişik polimer çözeltilerinde gaz/sıvı kütle aktarımı
Gas/liquid mass transfer in concentrated polymer solutions
  1. Tez No: 29522
  2. Yazar: ZEHRA ZEYBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Polyethyleneglycol, Newtonian solutions, liquid side of volumetric mass transfer coefficient, dynamic polarografic oxygen electrod method, sparging”regime, agitation, power input, gas/liquid mass transfer applications, Marquardt's non lineer regression, dimensional correlation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DERİŞİK POLİMER ÇÖZELTİLERİNDE GAZ/SIVI KÜTLE AKTARIMI Zehra ZEYBEK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hüseyin O?UZ 1993, Sayfa: 120 Jüri : Doç. Dr. Hüseyin OGüZ Prof.Dr. Ahmet ÖZDURAL Prof. Dr. İnci ERO?LU Bu çalışmada, polietilenglikol'ün (PEG) 1500'den 20000'e kadar değişen molekül ağırlıklı sulu“Newtonian”çözeltilerine ok sijenin kütle aktarımı mekanik karıştırmalı kapta sabit sıcaklıkta (25°C), farklı karıştırma ve gaz akış hızlarında incelenmiştir. Kütle aktarımını karakterize eden sıvı tarafı hacimsel kütle aktarım katsayısı kıa dinamik polarografik oksijen elektrot yöntemiyle belirlenmiştir. Gaz hava olup karıştırmalı kaba alttan kabarcıklar halinde (sparging rejim) verilmiştir. Gaz akış hızı, karıştırma hızı ya da güç girdisinin fonksiyonu olarak ölçülen kı,a değerlerine polimerin molekül ağırlığının ve sıvı viskozitesinin etkisi araştırılmıştır. Sıvı viskozitesini değiştirmek amacıyla değişik molekül ağırlıklı polimerlerin değişik kütle kesirlerinde sulu çözeltileri hazırlanmıştır. Elde edilen deney verilerine literatürde kullanılan gaz/sıvı kütle aktarım yaklaşımları uygulanarak Marquardt doğrusal olmayan regresyon analizi yapılarak aşağıdaki boyutlu korelasyon bulunmuştur. Standart sapması 3.64xl0-3 ve regresyon katsayısı 0.985'dir. kı.a=0. 775xl0-5 Ga0-57 GFN“0-094 Fr0-59 Ug2, 02^o/^mp Dli/2 ANAHTAR KELİMELER: Polietilenglikol, Newtonian çözelti, sıvı tarafı hacimsel kütle aktarım katsayısı, dinamik polarografik oksi jen elektrot yöntemi, ”sparging" rejimi, karıştırma hızı, güç girdisi, gaz/sıvı kütle aktarım yaklaşımları, Marquardt doğrusal olmayan regresyon, boyutlu korelas yon
Özet (Çeviri)
XI ABSTRACT Masters Thesis GAS/LIQUID MASS TRANSFER IN CONCENTRATED POLYMER SOLUTIONS Zehra ZEYBEK Ankara University- Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hüseyin OGUZ 1993, Page: 120 Jury : Assoc. Prof. Dr. Hüseyin OGUZ Prof. Dr. Ahmet ÖZDURAL Prof. Dr. İnci EROGLU In this work, oxygen mass transfer to the aqueous Newtonian solutions of polyethylene glycol with molecular weights varying from 1500 to 20000 was studied in a mechanically agitated vessel at constant temperature (25 °C) and different stirring speeds and gas velocity. The volumetric liquid side mass transfer coefficient kxa was determined by a dynamic polarografic oxygen electrode method. The gas is air and was introduced by sparging regime into mechanically agitated vessel. The influence of the molecular weight of the polymer to the ki,a values measured as the function of the stirring speed or power input, the liquid viscosity was studied. For this purpose the aqueous solutions of the polymers were prepared at different weight percents. By using gas/liquid concepts appearing in the literature, the experimentally measured kia - values were correlated and the fol lowing dimensional correlation was suggested according to the Marquardt's non lineer regression analysis. The standart deviation and regression coefficient of the correlation are respectively 3.64xl0-3 and 0.985. kLa=0. 775xl0-5 Ga0-57 GFN-°-094 Fr0-59 Uo2- 02yMo/^MP Dti/2