Bazı pridin türevlerinin protonasyon sabitlerinin potansiyometrik metotla tayini
Protonation constants of some pyridine derivaties in ethanol-water mixtures
  1. Tez No: 29523
  2. Yazar: ÖZLEM BAŞGUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Protonasyon sabitleri, pridin türevleri, potansiyo metrik titrasyon, etanol-su karışımı, Protonation constants, pyridine derivatives, potentiometric titration, ethanol-water mixture
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET BAZI PRİDİN TÜREVLERİNİN PROTONASYON SABİTLERİNİN POTANSİYOMETRİK METOTLA TAYİNİ ÖzlemBAŞGUT Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya. Bölümü Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr.Esma KILIÇ 1993 Sayfa: 67 Jüri: Dr. Esma KILIÇ Prof.Dr. Cengiz ÖZSAVAŞCI Prof.Dr. Ali Osman SOLAK Bu çalışmada, pridin ve bir seri mono ve di-sübstitüe pridinin proto- nasyon sabitleri % 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 (v/v) etanol-su karışımında 25 °C de ve 0,1 M iyonik şiddetli ortamda, potansiyometrik metotla tayin edilmiş ve PKAS bilgisayar programı kullanılarak hesap lanmıştır. Pridinlerin log 3 değerleri etanol yüzdesinin artmasıyla lineer olarak azalmaktadır ancak sudaki ve % 80 etanol ortamındaki değerler bu gidişe uymamaktadır. Çalışmada ayrıca pridinin bazlığı üzerine sübstitüentlerin etkisi ve bu etkilerin toplanabilirliği de tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Masters Thesis PROTONATION CONSTANTS of SOME PYRIDINE DERIVATIVES in ETHANOL- WATER MIXTURES Özlem BAŞGUT Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry. Supervisor: Assoc. Prof.Dr.Esma KILIÇ 67 1993, Sayfa:. Jury: Assoc. Prof.Dr. Esma KILIÇ Prof.Dr. Cengiz ÖZSAVAŞCI Prof.Dr. Ali Osman SOLAK In this study, protonation constants of pyridine and a number of mono and di-siibstitue pyridines were determined potentiometrically in 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80 % (v/v) ethanol-water mixtures at 25 °C at ionic strength of 0,1 M and calculated by PKAS computer programme, log p's of pyridines linearly decreased with increase of ethanol contents but the values determined in water and 80 % ethanol did not follow this linear trend. Furthermore, the effects of the substituents on the basicity of pyridine and the additivities of these effects are discussed.