Havaalanı üstyapı yönetim sistemi
Airport pavement management system
  1. Tez No: 295240
  2. Yazar: ŞEBNEM SARGIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAL TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Havaalanı, Üstyapı Yönetim Sistemi, Beton Yollar, Bozulmalar.2011, 153 Sayfa, Airport, Pavement Management System, Distresses, Portland Cement Concrete Pavements.2011, 153 Pages
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Havaalanı üstyapı yönetim sistemi oluşturulabilmesi amacıyla gereken tüm incelemeler ve yönetim sisteminin oluşturulması için gereken alt aşamalar detaylı olarak açıklanmıştır. Havaalanı üstyapı yönetim sisteminin karayolu üstyapı yönetim sisteminden farkları belirtilmiştir.Herhangi bir tahmin modeli için gereksinim duyulan temel bilgiler; bir veri tabanı, bozulmayı etkileyen tüm önemli değişkenlerin belirlenmesi, gerçek yol koşullarını dikkate alacak şekilde bir model seçimi ve ölçütlerin belirlenmesidir.Bu çalışmada MCAS Cherry Point'teki inceleme sonuçlarıyla bulanık mantık yöntemi kullanılarak bir performans tahmin modeli oluşturulmuştur. PCI yöntemi kullanılırken ihtiyaç duyulabilecek bozulma tanımları da bu çalışmada açıklanmıştır. İnceleme raporundan alınan ölçüm verileri ve tahmin sonuçları da bu çalışmada sunulmuştur. Geliştirilen bu sistem, tüm havaalanları için üstyapı yönetim uygulamalarını gerçekleştirebilmektedir.Performans tahmininden sonra, havaalanı üstyapı yönetim sistemi (Airport Pavement Management System - APMS) oluşturulabilmesi için gereken en önemli bileşen, üstyapı bakım ve rehabilitasyon stratejisinden hangisinin, ne zaman ve hangi üstyapı kesimine uygulanacağının belirlenmesidir. Bu çalışmayla önceliklerin belirlenmesi amacıyla bir öncelikler listesi anlatılmıştır.Son olarak bu amaçla bakım ve rehabilitasyon takvimi oluşturulması için gelecekteki bozulma ve rehabilitasyon stratejileri tahmin edilmiştir. Örnek olarak MCAS Cherry Point raporunda oluşturulan takvim sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In order to prepare Airport Pavement Management System levels that required and required detailed inspections have been explained. The differences between airport pavement management system and pavement management system have been explained.Required basic information about any prediction model are a database, determining important variables effected deterioration and model selection.In this study a performance prediction model has been conducted with data from MCAS Cheery Point inspection report using fuzzy logic. Deterioration models have been explained in this study when using PCI method.After performance prediction the most important element to conduct APMS is determining which maintenance and rehabilitation strategy and determining implemented when and which pavement section. With this study a priority list has been explained in order to determining priorities.At last with this aim for making maintenance and rehabilitation schedule the maintenance strategies have been predicted. For an example the schedule prepared in MCAS Cherry Point inspection report has been presented.