Koruyucu medikal yapıların konfor ve filtrasyon performanslarının incelenmesi
Investigating comfort and filtration performances of medical protective structures
  1. Tez No: 295239
  2. Yazar: SELÇUK ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÇETİN, YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi önlük (tek ve çok kullanımlık), giysi konforu, subjektif giyim denemesi, mikrobiyal geçiş direnci, Surgical gown (disposable and resusable), clothing comfort, subjective wear trials, microbial resistance
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez çalışmasında, ameliyathanelerde tıbbi ekibin hasta ve ortamdaki mikroorganizmalardan korunmak amacıyla giydikleri, farklı hammadde ve üretim yöntemleriyle üretilen, farklı yapısal özelliklere sahip tek ve çok kullanımlık cerrahi giysilerin bakteri geçişine karşı direnç ve konfor performansları araştırılmıştır.Araştırma kapsamında ikisi tek kullanımlık ikisi de çok kullanımlık olmak üzere dört çeşit cerrahi önlüğün konfor, mikrobiyal direnç ve diğer performans özelliklerinin belirlenmesi amacıyla subjektif ve objektif ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Giysilerin gerçek hayattaki performanslarını yansıtan subjektif giyim denemeleri, tıp eğitimi almış 8 kişilik gönüllü bir grup ile gerçekleştirilmiştir. Standart ameliyat şartlarının sağlandığı bir ortamda ve standart ameliyat aktivitesine uygun bir prosedür ile gerçekleştirilen giyim denemeleri sırasında kişilerden, üzerlerindeki giysilerin konfor performanslarını psikolojik skalalar ve tanımlayıcı sıfatlar yardımıyla değerlendirmeleri istenmiştir. Ayrıca denemeler esnasında bazı fizyolojik ölçümler (deri yüzey ve deri-hava tabakasının sıcaklık ve bağıl nemi, nabız, harcanan kalori, ortaya çıkan ısı, vb.) de yapılmıştır. İncelenen önlük kumaşları ile birlikte toplam yedi tek ve çok kullanımlık cerrahi önlük kumaşının mikrobiyal geçişe karşı direnç performanslarının belirlenmesi için standart bir bakteri ile geçirgenlik testinin yanı sıra konfor performansı üzerinde belirleyici olan standart geçirgenlik (hava, su buharı, hidrostatik basınç) ve fiziksel-mekanik özellikleri (kalınlık, gramaj, mukavemet, vb.) de belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre poliester mikroliften üretilen çok kullanımlık cerrahi önlüğün (1) konfor ve bariyer performanslarının diğer tek ve çok kullanımlık önlüklerden daha iyi olduğu, bununla birlikte tek kullanımlık cerrahi önlüklerin bariyer performanslarının yüksek olmasına karşın konfor özelliklerinin yeterli düzeyde olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, comfort and microorganism resistances of a group of reusable and disposable surgical gowns used by medical staff in operating rooms in order to protect themselves from microorganisms coming from environment or other people were investigated. Selected gowns have different materials and structural features.Comfort, microbial resistance and other performance characteristics of four surgical gowns (two disposable and two reusable) were investigated by objective and subjective measurements. Reflecting the subjective performance of the surgical gowns in real life, subjective wear trials were conducted with eight Medical Faculty students. During subjective wear trials conducted under standard operation conditions and with activity of the standard surgical procedure, comfort evaluations of the subjects were gathered by the help of psychological scales and sensory descriptors. Moreover, some physiological measurements (skin temperature and microclimate temperature and relative humidity, heart rate, energy expenditure, met, etc.) were carried out during trials. Totally seven surgical gown fabrics were investigated for their microbial resistance (with resistance measurements for a standard bacteria) and permeability performances (air, water vapor, hydrostatic pressure) which are parameters effective on comfort and protection. Standard structural and mechanical properties (weight, thickness, strength, etc.) of the fabrics were also determined. According to the results, comfort and barrier performance of the polyester microfiber reusable surgical gown is significantly better than the other reusable and disposable gowns. Moreover, it was found out that although their better microbial resistance performances, disposable nonwoven fabrics did not have sufficient comfort performances.