Nitrat bazlı yarı iletken nanoyapılarda kapasitans-voltal ölçümü
Capacitance-voltage measurements in nitride based nano semiconductors
  1. Tez No: 295571
  2. Yazar: ESRA YAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN TIRAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapasitans-Voltaj (C-V), Kapasitans Frekans (C-f), Schottky ve Ohmik Kontak, Taşıyıcı Konsantrasyonu, Capacitance-Voltage (C-V), Capacitance-Frequency (C-f), Schottky and Ohmic Contac, Carrier Concentration
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu tezde oda sıcaklığında InN veGa1-xInxNyAs1-y örneklerde kapasitans-voltaj (C-V) ve kapasitans frekans (C-f) ölçümleriyapıldı.Deneylerdekullanılan örneklerMolecular Beam Epitaxy (MBE) büyütme sistemi ile, Crete Üniversitesi (Yunanistan) ve LAAS-CNRS (Fransa) tarafından büyütüldü. Crete Üniversitesi'nde büyütülen InN örnekler, InN tabaka kalınlığı 1,08 ?m, 2,07 ?m ve 4,7 ?m olan hacimli (bulk) örneklerdir. LAAS-CNRS tarafından üretilen Ga1-xInxNyAs1-y kuantum kuyu örnekleri , nitrür oranı %1 ve %0.4 olan katkısız örnek, Si katkılı n-tipi (nitrür oranı % 1.5) ve Be katkılı p-tipi (nitrür oranı %1.5) örneklerdir. Kapasitans-voltaj (C-V) ölçümleri 1MHz frekans altında yapıldı ve elde edilen verilerle derinliğe bağlı olarak taşıyıcı konsantrasyonları elde edildi. Kapasitans frekans (C-f) ölçümleri farklı gerilimler uygulanarak gerçekleştirildi. Bu ölçümlerle örneklerin elektriksel özellikleri incelendi.
Özet (Çeviri)
In this thesis, capacitance-voltage (C-V) and capacitance-frequency (C-f) measurements have been made in InN and Ga1-xInxNyAs1-y samples at room temperature. Samples were grown at Crete University (Greece) and LAAS-CNRS (France) using Molecular Beam Epitaxy (MBE) growth system.InN bulk samples with thicknesses 1.08, 2.07 and 4.7 ?m were grown at Crete University and undoped with nitrogen content 1% and 0.4%, n-type Si-doped with nitrogen content 1.5% and p-type Be-doped with nitrogen content 1.5% Ga1-xInxNyAs1-y quantum well samples were grown at LAAS-CNRS. Capacitance-voltage (C-V) measurements were performed at 1MHz and depth dependent carrier concentrations were evaluated from these datas. Capacitance-frequency (C-f) measurements were performed at different applied voltage. Electrical properties of samples were investigated with these measurements.