Çeşitli laktik asit bakterilerinin Caco-2 hücreleri üzerine sitotoksik etkileri
Cytotoxic effects of different lactic acid bacteria on Caco-2 cell
- Tez No: 295572
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE TANSU KOPARAL, PROF. DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Probiyotikler, Laktik asit bakterileri, hücresiz taze filtrat, hücresiz liyofilize filtrat, Caco-2 hücreleri, MTT testi, Probiotics, Lactic acid bacteria, cell-free filtrate, cell-free lyophilizedfiltrate, Caco-2 cells, MTT assay
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Son yıllarda yoğun araştırmaların odağında, işlevsel gıdanın bir örneği olanprobiyotikler bulunmaktadır. Probiyotikler, bağırsak mikrobiyal dengesinindüzenlenmesiyle konakçıyı yararlı bir şekilde etkileyen canlı mikrobiyal besintamamlayıcılarıdır. Probiyotik mikroorganizmaların büyük çoğunluğu Lactobacillussp., Bifidobacterium sp. ve Enterococcus sp. gibi Laktik Asit Bakterileri (LAB) 'neaittir. Probiyotik bakterilerin yararları kapsamlı olup, bunlardan bir tanesi deantikanser etkilerinin var olabildiğidir. Göğüs ve mesane kanseriyle ilgili bazıçalışmalar olmasına rağmen, antikanser etkileri üzerindeki çalışmaların büyükçoğunluğu kolorektal kanser ile ilgilidir. Kolon kanseri, batılı ülkelerde kansermorbiditesi ve mortalitesinin en önemli nedenlerinden biridir; ancak probiyotiklerinkolon kanserini nasıl inhibe edebileceğinin mekanizması henüz tam olarakbilinmemektedir.Çalışmamızda 3 laktik asit bakterisinin (Pediococcus pentosaceus,Lactobacillus plantarum, Weissella confusa) hücresiz taze filtratlarının ve bufiltratların liyofilize formlarının insan kolon adenokarsinoma hücreleri (Caco-2)üzerindeki sitotoksik etkileri MTT testi (tetrazolyum testi) uygulanarak araştırılmıştır.Bu sitotoksik aktiviteyi belirlerken Caco-2 hücreleri üzerine, farklıkonsantrasyonlarda ve farklı inkübasyon sürelerinde, hem hücresiz taze filtratı hemde bu filtratların liyofilize formları uygulanmıştır. Yapılan çalışmada uygulanan 3bakterinin hücresiz taze filtratı ve liyofilize filtratların doza ve zamana bağlı olarak,hücre sayısında farklı etki gösterdiği saptanmıştır. İstatistiksel sonuçlardan elde edilenveriler, Lactobacillus plantarum hücresiz taze filtratının en yüksek dozunun (500?L/mL) 24 saatte, hücre sayısının azaltılmasında en etkili olduğu sonucunu ortayakoymuştur.
Özet (Çeviri)
An example of a functional food, which has been the focus of intenseresearch activity in recent years, is probiotics ? `live microbial feed supplementswhich beneficially affect the host animal by improving its intestinal microbialbalance?. Most probiotic microorganisms belong to Lactic Acid Bacteria (LAB),such as Lactobacillus sp, Bifidobacterium sp and Enterococcus sp. The list ofhealthful effects attributed to probiotic bacteria is extensive; one of the theseeffects is their anticancer effects. The vast majority of studies on the anticancereffects deal with colorectal cancer (CRC), although there are some studies onbreast and bladder cancer. Colorectal cancer is one of the leading causes of cancermorbidity and mortality in western countries. The precise mechanisms by whichLAB may inhibit colon cancer are presently unknown.In this thesis, cytotoxic effects of cell-free filtrate and cell-free lyophilizedfiltrate of three lactic acid bacteria (Pediococcus pentosaceus, Lactobacillusplantarum, Weissella confusa) were studied on human colon adenocarcinomacells (Caco-2) by MTT Assay (tetrazolium assay). To determine this cytotoxiceffect, both cell-free filtrate and cell-free lyophilized filtrate were applied onCaco-2 cells at different concentrations and incubation timesIn this study, we determined that cell-free filtrate and cell-free lyophilizedfiltrate of three bacteria exerted different effects on Caco-2 cell viabilitydepending on time and dose-dependent. Data from obtained statistical resultsrevealed that maximum dose of cell-free filtrate of Lactobacillus plantarum(500?L/mL) were the most efficient bacteria on Caco-2 cell viability at 24hincubation.