Ultrasonik sistemler ile suda Staphylococcus aureus dezenfeksiyonu
Disinfection of Staphylococcus aureus in water with ultrasonic systems
  1. Tez No: 295573
  2. Yazar: FİLİZ BAYRAKCI KAREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SAVAŞ KOPARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Dezenfeksiyon, Ultrasound, Gümüş İyonları, Staphylococcus aureus, Disinfection, Ultrasound, Silver ions, Staphylococcus aureus
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada, gümüş iyonu ile desteklenmiş kesikli reaktör sisteminde (düşük frekanslı) ve sürekli akışlı reaktör sisteminde (yüksek frekanslı) ultrasonik yöntem ile su dezenfeksiyonu yapılmıştır. Çalışmalar kesikli reaktör sisteminde farklı ultrasonik frekanslarda, farklı bakteri başlangıç derişimlerinde ve farklı derişimlerde gümüş iyonu katkısının etkisi incelenerek gerçekleştirmiştir. Sürekli akışlı reaktör sisteminde yine farklı ultrasonik frekanslarda, farklı akış hızlarında, farklı sıcaklıkta ve gümüş iyonu katkısı da incelenerek su dezenfeksiyonu çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ultrasonik sistemler kullanılarak su dezenfeksiyonunun sağlanabildiği ve sistemlerin etkinliğinin gümüş iyonu katkısı ile arttırılabildiği görülmüştür. Çalışmalar Staphylococcus aureus bakterisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study water disinfection was performed in batch reactor system containing silver ions (with low frequency) and in continuous flow reactor (high frequency) by ultrasonic method. The study was carried out at various ultrasonic frequencies, various initial bacteria concentrations and various concentrations in batch reactor system analyzing the effect of silver ion addition. The water disinfection study was carried out at various ultrasonic frequencies, various flow rates, and various temperatures analyzing also the silver ion addition. It was seen that the water disinfection can be provided and the efficiency of the systems can be improved by using ultrasonic systems. The studies were conducted using the bacteria Staphylococcus aureus.