Overvoltages in elektric substations and protection with metal oxide surge arresters
Elektrik şalt merkezlerinde aşırı gerilimler ve 2NO parafudrlar ile koruma
  1. Tez No: 29558
  2. Yazar: ÜMİT HIZIROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEZİH GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Electromagnetic Transients, Yıldırım Aşırı Gerilimleri, Tek Faz Toprak Arızaları, Güç Sistem Modellemesi, Metal Oksit Paraf udr, Electromagnetic Transients, Lightning Overvoltages, Line to Ground Faults, Power System Modeling, Metal Oxide Arresters
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
oz ELEKTRİK SALT MERKEZLERİNDE AŞIRI GERİLİMLER VE ZNO PARAFUDRLAR İLE KORUMA HIZIRO?LU, Ümit Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Nezih GÜVEN Eylül, 1993, 98 Sayfa. Bu tezde, güç sistemlerinde olabilecek geçici aşırı gerilimler incelenmiştir. Özellikle bir 154/34.5 kV indirici merkezlerde yıldırım darbelerinin neden olduğu aşırı gerilimler ile geçici aşırı gerilimlerin etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla Electromagnetic Transients Program (EMTP) kullanılarak iletim hatları için frekansa bağımlı ve sabit parametreli olmak üzere iki tür modelleme yapılmış ve bu modeller sistem simulasyonlarında kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca aşırı gerilimlere karşı kullanılacak metal oksit parafudrların sayıları ve yerleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT OVERVOLTAGES IN ELECTRIC SUBSTATIONS AND PROTECTION WITH METAL OXIDE SURGE ARRESTERS HIZIRO?LU, Ümit M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Nezih GÜVEN September, 1993, 98 pages. In this thesis, different types of transient overvoltages which occur in power systems are investigated. Specifically, lightning and temporary overvoltage phenomena in a 154/34.5 kV substation are examined through computer simulations. The well known Electromagnetic Transients Program (EMTP) is utilized in the simulations. For this purpose, frequency dependent and constant parameter line modeling are used in system simulations and the results are compared. The effects of the number and place of the metal oxide (ZnO) surge arresters on overvoltages are also investigated. m