Çeşitli bor minerallerinin göğüs ve akciğer kanser türleri üzerine etkilerinin in vitro olarak araştırılması
Investigation the effect of some boron compounds on lung and breast cancer in in vitro
  1. Tez No: 295582
  2. Yazar: TUĞBA TUNÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. EMEL ERGENE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Bor, akciğer kanseri, meme kanseri, apoptoz, Boron, Lung cancer, Breast cancer, Apoptosis
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Son yıllarda bor giderek artan bir öneme sahiptir. Çalışmamızda, borik asit, sodyum perborat ve diamonyum tetraboratın akciğer ve meme kanserlerine olan sitotoksik ve apoptotik etkileri in vitro yöntemlerle araştırılmıştır.Bor bileşenlerinin sitotoksik etkilerini saptamak amacı ile MTT ve Nötral kırmızısı alımı testi uygulanmıştır. Mitokondriye bağlı apoptoz mitokondri zar geçirgenliği testiyle, bor türevlerinin DNA kırılması üzerindeki etkileri DNA fragmentasyon belirleme yöntemiyle tespit edilmiştir. Kaspaz 3 ve 8 enzim aktivasyonlarının ölçülmesiyle kaspaz yolakları analiz edilmiştir.Sonuç olarak, akciğer kanseri üzerinde en yüksek apoptotik etkiye borik asitin yol açtığı gözlenmiştir. Sodyum perborat ve borik asit'in meme kanseri hücrelerini de etkili bir şekilde apoptoza sevkettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, boron has a growing importance. In our study, we investigated the cytotoxic and apoptotic effects of boric acid, sodium perborate and diammonium tetraborate on lung and breast cancer cell lines using in vitro methods.To determined cytotoxic effects of boron compounds, the MTT and Neutral Red Uptake assays was performed. Apoptosis depend on mitochondria was determinated by mitochondrial membrane permeability assay. Caspase pathway was analysed by measuring Caspase 3 and caspase 8 enzymes activations. Effect of the boron derivatives on DNA breakage was determinated by DNA fragmentation assay.Our experiment suggest that highest apoptotic effect on lung cancer caused by the boric acid and sodium perborate and boric acid induced apoptosis on breast cancer cells, effectvely.