Suda çözünen nanokitosan sentezi
Synthesis of water soluble nanochitosan
- Tez No: 295630
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ÇALIMLI, PROF. DR. BELMA TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemical Engineering, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Suda çözünen nanokitosan, suda çözünmeyen, candesartan-cilexetil, candesartan, iyonik jelleşme, ultrasonik etki, Water soluble nanochitosan, water insoluble, candesartan-cilexetil, candesartan, ionic gellation, ultrasonic effect
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu doktora çalışmasında biyobozunur bir polimer olan kitosandan suda çözünen nanokitosan sentezlenmiş ve bu ürün suda iyi çözünmeyen bir ilaç olan candesartan-cilexetilin çözünürlüğünü artırmak için incelenmiştir. Çalışma dört aşamadan oluşmuştur. Birinci aşamada suda çözünen nanokitosan iyonik jelleşme tekniği ile sentezlenmiş ve FTIR, TEM, DLS analizleri ile karakterize edilmiştir. Suda çözünür nanokitosanın ortalama parçacık boyutu 220 nm olarak saptanmıştır.İkinci aşamada yüksek tansiyona karşı kullanılan candesartan-cilexetil ilacı suda çözünen nanokitosana iki farklı yöntemle (ultrasonik etki, iyonik jelleşme) yüklenmiş ve elde edilen örnekler FTIR, HPLC, AFM analizleri ile karakterize edilmiştir. İlaç yüklü örneklerin yükleme etkinlikleri %66, boyutları ise 37-76 nm aralığında bulunmuştur. Ultrasonik etki yönteminin iyonik jelleşme yöntemine göre küçük parçacık boyutu verdiği belirlenmiştir.Çalışmanın üçüncü aşamasında suda çok iyi çözünen nanokitosanın suda iyi çözünmeyen candesartan-cilexetil ilacının çözünürlüğüne etkisi in vitro deneyler ile incelenmiştir. Suda çözünen nanokitosanın suda iyi çözünmeyen candesartan-cilexetil ilacının çözünürlüğünü artırdığı (yaklaşık 400 kat) saptanmıştır.Dördüncü aşamada ise sırasıyla suda çözünen nanokitosan ve candesartan içeren suda çözünen nanokitosan karışımının kalp kası hücre canlılığına etkisi incelenmiştir. Suda çözünen nanokitosanın hücrenin zamana bağlı canlılığının korunmasını olumlu, candesartan içeren karışımın ise hücre canlılığını olumsuz etkilediği belirlenmiştir.Bu doktora çalışmasında sonuç olarak suda çok iyi çözünen nanokitosanın suda iyi çözünmeyen candesartan-cilexetil ilacının biyoyararlanım (%15) ve tedavi edici etkinliğinin artmasında önemli bir faktör olan ilaç çözünürlüğünü arttırabildiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Water soluble nanochitosan was synthesized from a biodegredable polymer chitosan in this Ph. D. Thesis. This product was examined to enhance the solubility of poorly water soluble drug candesartan-cilexetil. The study was composed of four steps. Water soluble nanochitosan was synthesized by ionic gellation technique and characterized by FTIR, TEM, DLS analyses in the first step. The average particle size of water soluble nanochitosan was determined as 220 nm.In the second step, the drug candesartan-cilexetil used against hypertension was loaded to water soluble nanochitosan by two different methods (ultrasonic effect, ionic gellation) and obtained samples were characterized by FTIR, HPLC, AFM analyses. The loading efficiencies and sizes of drug loaded samples were found in the range of 60%-69% and 13-76 nm respectively. Ultrasonic effect method gave a high drug loading efficiency and small particle size compared to ionic gellation method.The effect of nanochitosan very soluble in water to the solubility of poorly water soluble drug candesartan-cilexetil was investigated by in vitro experiments in the third step of the study. The water soluble nanochitosan increased the solubility of poorly water soluble drug candesartan-cilexetil as approximately 400 times.The effect of water soluble nanochitosan and the mixture of candesartan containing water soluble nanochitosan respectively to the viability of cardiomyocytes was examined in the fourth step. Water soluble nanochitosan affected the protection of cardiomyocytes viability dependent to time positively but the candesartan containing mixture affected the cell viability negatively.In this Ph. D. study nanochitosan very soluble in water could enhanced the drug solubility which is an important factor to increase the bioavailability (15%) and therapeutic efficiency of poorly water soluble drug candesartan-cilexetil consequently.