Çok ölçütlü karar destek sistemleri ile taşınmaz değerleme ve oran çalışması
Real estate valuation by using multicriteria decision support system (analytic hierarchy process) and ratio study
- Tez No: 295665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜLYA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: Taşınmaz değerlemesi, küme değerlemesi, analitik hiyerarşi süreci, coğrafi bilgi sistemi, oran çalışması, Real estate valuation, mass valuation, analytic hierarchy process, global information system, ratio study
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geomatik Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu tez çalışmasında; değerleme işlemlerini nesnelleştiren ve sonuçların kontrol edilebildiği bir küme değerlemesi modelinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca birçok farklı disiplinde kullanılan araçlardan yararlanılarak geliştirilen yeni bir küme değerlemesi metodolojisi sunulmuştur.Bir çok ölçütlü karar destek sistemi olan analitik hiyerarşi süreci kullanılarak bir değerleme modeli geliştirilmiş ve İstanbul ili, Kadıköy ilçesinde konumlu, konut amaçlı kullanılan örnek taşınmazlara uygulanmıştır. Ayrıca değerleme modelinde kullanılmak üzere seçilen bazı bağımsız değişkenlere ait veriler coğrafi bilgi sisteminde yapılan konumsal analizlerle edinilmiş, örneklerin ve analiz sonuçlarının görselleştirilmesi için bu bilgi sisteminden yararlanılmıştır.Oluşturulan küme değerlemesine ait model sonuçları gelişmiş ülkelerde tüze içerisinde yer alan ve belirli standartları oluşturulmuş olan oran çalışması ile değerleme düzeyi ve değerleme tekdüzeliği açısından denetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis develops a mass valuation model aims to provide valuation objectivity and control of the results in mass valuation processes. Moreover, it presents a mass valuation methodology applying an array of tools developed by several disciplines with an integrated approach.A mass valuation model is developed by using a multicriteria decision support system, namely Analytic Hierarchy Process, then applied to a sample including houses located in Istanbul Kadıkoy. Furthermore, a geographical information system (GIS) is developed so as to analyze sample and visualize analysis results. An array of independent variables used in mass valuation model were produced by mentioned GIS application. Finally, outcomes of the model are analyzed from `valuation level? and `valuation uniformity? aspects by the ratio study which is a tool, used in the developed countries based on specific standards within law.