Yeni bir metal - metal oksit - elektrolit diyot eldesi
Obtaınıng a new metal - metal oxide - electrolyte dıode
- Tez No: 295703
- Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERTURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarı iletkenler, diyot, yarı iletken diyotlar, elektroliz, elektrolitik bakır kaplama, zirkonyum, Semiconductors, diode, semiconductor diodes, electrolysis, electro-plating of copper, zirconium
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Yarı iletken malzemelerin savunma sistemlerinden, cep telefonlarına, uydu sistemlerinden, bilgisayar teknolojisine kadar pek çok uygulama alanı bulması, yarı iletken teknolojisini günümüzün ve geleceğin en önemli teknolojilerinden biri yapmaktadır.Bu çalışmada, basit bir elektroliz yöntemiyle metalik zirkonyumdan yarı iletken, metal-metal oksit-elektrolit diyot elde edilmiştir. En iyi performansı gösteren diyodun, hangi elektroliz şartlarında elde edildiğinin belirlenebilmesi için yarı iletken diyot, CuSO4 çözeltisinin elektrolizinde kullanılmıştır. CuSO4 çözeltisinin elektrolizi alternatif akım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. CuSO4 çözeltisinde elektroliz olan bakır miktarı hesaplanarak en iyi performansı gösteren (en fazla bakırı elektroliz eden) diyodun hangi şartlarda elde edildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Semiconductor materials have many application areas as defense systems, cell phones, satelite systems and computer technology. It makes semiconductor technology one of a very significant technology of today and future.In this work, we obtained semiconductor metal-metaloxide-electrolyte diode from metalic zirconium by a simple electrolysis system. Semiconductor diode was used in electrolysis of CuSO4 solution to achieve under which electrolysis conditions attain the best performer diode. Electrolysis of CuSO4 solution have been done by using alternating current. Under which conditions the best performer diode (which electrolyzes utmost copper) achieved was determined by calculation of electrolytic copper amount in CuSO4 solution.