Fotovoltaik sistemlerde kullanılan yumuşak anahtarlamalı bir inverter devresinin gerçekleştirilmesi
Realization of a soft-switching inverter for photovoltaic systems
- Tez No: 295708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. A. HÜLYA OBDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kayıpsız Pasif Yumuşak Anahtarlamalı İnverter, Sert Anahtarlamalı İnverter, Sinüsoidal Darbe Genişlik Modülasyonu, Fotovoltaik, Sıfır Akımda Anahtarlama, Sıfır Gerilimde Anahtarlama, Passive Lossless Soft-Switching Inverter, Hard Switching Inverter, Sinusoidal Pulse Width Modulation, Photovoltaic, Zero Current Switching, Zero Voltage Switching
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde benzin, yağ, nükleer enerji vb. ana güç kaynaklarının azalması tehdidi ve fiyatlarındaki artış bizleri yenilenebilir enerji kaynaklarına çekmektedir. FV ve rüzgar enerji sistemleri gibi sistemler günümüzde cazip hale gelmiştir. Bu sistemlerden FV sistemler güneş enerjisini direk olarak elektrik enerjisine çevirerek elektrik enerjisi sağlamaktadır.Sistemin ilk kurulma maliyeti fazla görünse de son zamanlarda yarı iletken teknolojisinin gelişmesi, yarı iletken fiyatlarının düşmesi ve yeni tekniklerin ortaya çıkmasıyla maliyet azaltılabilir. Bu tezde şebekeye bağlı olmayan FV sistemlerde kullanılan pasif elemanlarla gerçekleştirilmiş yumuşak anahtarlamalı inverter tekniği anlatılmıştır. Ana güç sistemine ek olarak sadece 11 pasif eleman kullanılarak yumuşak anahtarlama sağlanmış ve anahtarlama kayıpları büyük ölçüde azaltılarak sistemin güvenilirliği arttırılmıştır. Ayrıca sistemin teorik analizi yapılmış ve bir uygulama devresiyle teorik sonuçlar doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, reduction of oil, fuel, nuclear energy ect. and their high prices draw us to renewable energy sources. Such as wind and photovoltaic systems are attractive today. Photovoltaic systems convert sun light into electrical energy and supply electrical energy.Installment of this systems are seem expensive but today, with devolopment of semiconductor technologies, reduction of semiconductor device's prices and appearing new techniques, their prices can be reduce. In this thesis, passive lossless soft-switching inverter technique for photovoltaic stand-alone systems is explained. Soft-switching is achieved with in addition to 11 passive devices to power inverter system. Thus, switching losses are reduced and system reliability is increased. In addition to this, system's teorical analysis is done and results are confirmed with an application.