90'lardan günümüze Türkiye'de cami mimarlığı tartışmalarına mimarların katılımı
Architects getting involved in mosque architecture discussions since 90?s up to date
  1. Tez No: 295711
  2. Yazar: MEHMET ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR TANYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cami, İslam Mimarisi, Türk Mimarisi, Mimarlık Kuramı, Modern Mimarlık, Mosque, Islamic Architecture, Turkish Architecture, Architectural Theory, Modern Architecture
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi ve Kuramı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de günümüz cami mimarlığı etrafında gelişen tartışmalara mimarların ilgisinin boyutları ve bu ilginin niteliğinin tespit edilmesi amaçlanmaktadır.Günümüz cami mimarisi hakkında, Türkiye toplumunun neredeyse tüm kesimleri tarafından şikâyet konusu edilen nitelik düşüklüğü ve kimlik sorunlarına dair kimi tartışmalar süregelmektedir. Bu tez çalışmasında yapılmak istenen, cami mimarisinde rolü bulunan aktörleri ve söz konusu tartışmaların hangi zeminlerde ve hangi eksenlerde yürütüldüğünü tespit etmek; ardından, mimarların bu tartışmalara ne şekilde katıldığını sorgulamaktır.Çalışmada, cami mimarileri üzerinde bir biçim analizi yapmak ya da tarihçe yazmak değil, camiler hakkında yürütülen tartışmanın kendisi araştırma konusu edilmek istenmiş ve mimarların bu tartışmalarda, hangi saiklerle nasıl pozisyonlar aldıkları, nerelerde tıkanıklık yaşadıkları, kendilerinden beklenen roller ve bu beklentilere karşı geliştirdikleri tepkiler üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
By this study determination of the dimensions of interest of architects and the quality of this concern which have developed around modern-day mosque architecture in Turkey has been aimed.Some debates related to quality inferiority and identity problems about today's mosque architect which have been the subject of complaint by nearly all sections of Turkey society have been gone on. The thing wanted to be done in this thesis study is to determine the actors having a role in mosque architect and to define in which grounds and pivot the mentioned debates are carried out, and then to question in what ways architects have been participating these debates.In the study the aim is not to make a form analysis or write a short history over mosque architects but to use the mentioned discussion about mosques as the research subject and for which reasons and in what positions architects have taken place, where they experience deadlock, the expected roles from them, and the reactions they have developed against these expectations have been emphasized.