Controllability and observability in infinite dimensional systems
Sonsuz boyutlu sistemlerde denetlenebilirlik ve gözlenebilirlik
- Tez No: 29578
 - Danışmanlar: DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Sonsuz Boyutlu Sistemler, Dağılmış Parametreli Sistemler, indirgenmiş Boyutlu Sistemler, Controllability, Observability, Infinite Dimensional Systems (JDS), Distributed Parameter Systems (DPS), Reduced Order Model (ROM), Controllability, Observability
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
öz SONSUZ BOYUTLU SİSTEMLERDE DENETLENEBİLİRLİK VE GÖZLENEBİLİRLİK ARAL, Halil Semih Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Dr. Kemal LEBLEBİCİO?LU Ocak, 1993, 114 sayfa. Bu tezde sonsuz boyutlu sistemlerin denetlenebilirlik (controllability) ve gözlenebilirlik (observability) özellikleri incelenmiştir. Sonsuz boyutlu sistemlerin sonlu uzaydaki yaklaşık modelleri, denetlenebilirlik ve gözlenebilirlikteki artık (spillover) etkileri, sonlu boyuttaki sistemlerin sonsuz boyutlu sistemlere yakınsaması ve sonsuz boyutlu sistemler için sonlu boyutlu denetleç tasarımı ele alınmıştır. Sistemin sonlu boyutttaki modelini elde etmek için iki yöntem kullanılmıştır; Galerkin ve Modal yaklaşımlar. Doğrudan ve dolaylı sonlu boyutlu denetleç tasarımı da incelenmiştir. Anlatılan kuramsal bilgilerin uygulanışının gösterildiği bir örnek ayrıca bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONTROLLABILITY AND OBSERVABILITY IN INFINITE DIMENSIONAL SYSTEMS ARAL, Halil Semih M. S. in Electrical and Electronic Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Kemal LEBLEBİCİOGLU January, 1993, 114 pages. In this work infinite dimensional systems and their behavior are studied. Concepts of controllability and observability of infinite dimensional systems are presented. Finite dimensional approximation of infinite dimensional systems, control and observation spillover effects, convergence of finite dimensional systems (Reduced Order Model) to infinite dimensional systems, design of finite dimensional controllers for infinite dimensional systems are considered. Two methods for obtaining finite dimensional model, Galerkin and Modal approach, are introduced. Controller design by two methods namely direct model reduction and indirect model reduction are explained. An illustrative example in order to present the application of the theory is also considered.