Design and implementation of a microprocessor controlled switched reluctance motor drive
Mikroişlemci kontrollu anahtarlı reküktans motor sürücüsü tasarım ve uygulaması
- Tez No: 29579
 - Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ERTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Mikroişlemcl Kontrollü Sistem, Anahtarlı RelUktans Motor, Sürücü Sistemi, Hız Kontrolü, Microprocessor controlled system, Switched reluctance motor, Drive system, Speed control. Science
 - Yıl: 1993
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 163
Özet
öz MİKROİŞLEMCİ KONTROLLÜ ANAHTARLI RELÜKTANS MOTOR SÜRÜCÜSÜ TASARIM VE UYGULAMASI SAFAVİ, Amir Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent ERTAN Ocak, 1993, 143 sayfa. Bu çalışmada, genel amaçlı bir mikrolşlemci kontrollü yüksek performanslı“anahtarlı relüktans motor”[ARM] sürücü sistemi tasarlanmış ve uygulanmıştır. Sistemin 8 stator kutbu ve 6 rotor kutbu olan, dürt fazlı bir ARM sürmesi öngörülmüştür. Tasarımın, aşağıdaki hedeflere ulaşması amaçlanmıştan - Asgari sayıda anahtar kullanımı -Değişik çalışma modlannın yazılımla kontrolü -Donanıml, kapalı çevrim kontrolü [ileride donanım kullanmadan sensörsüz çalışma hedefiyle) -Kullanıcı tarafından programlanabilen yazılım. Mümkün olan çıkış katı yapıları tartışılmıştır ve kullanıcı tarafından kullanım modu seçimi esnekliğine sahip, her faz için tek tranzistör gerektiren bir uygulama yapılmıştır. Bu alandaki çeşitli seçeneklerin ihtiyaçlarını karşılama düşüncesiyle, sürücü kontrolörünün blok şeması geliştirilmiştir. Bu çalışmada kontrolör ve sürücünün çeşitli uygulamalara uyarlanması esnekliğini sağlamak için, bir mikrolşlemci temelli kontrol felsefesi benimsenmiştir. Bu şekilde, çeşitli sürücü modlan yazılım tarafından seçilebilir. Tez, blok şemaları tarafından öngörülen fonksiyonların yazılım ve donanımla nasıl gerçekleştirildiğini anlatmaktadır. vxistenilen hedefi gerçekleştirmek için yapılan her seçimin amacı ve devre ve yazılım tasarımlan tezde verilmiştir. Bu çalışmada özel olarak tasarımlanmış bir pozisyon belirleyicisi kullanılmasına ragmen, sürücü ayni zamanda dalga şekli algılamasına bağlı olarakta pozisyon belirlemeye uygun bir yapıdadır. Bu tezde, motorun hız kontrolü için gerekli olası kontrol parametreleri tanımlanmış ve faz akımı, ileri açı ve iletim zamanı kontrol parametrelerinin mikroişlemcl kullanımıyla nasıl değiştiği ve kontrol edildiği açıklanmıştır. Kullanıcı programlamasına uygun yazılım, kullanıcıya motoru değişik ileri açı ve faz akımlarında performansı detaylı olarak inceleme imkanı vermektedir. Böylece, gelecekte yapılabilecek karmaşık bir kontrol için önemli sonuçlar elde edilebilir. Geliştrien yazılımların akış diagramlan ve assembly programlar algoritmayı açıklamak için sunulmuştur. Tez, kontroicünUn çalışmasını da test sonuçlarım vererek göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A MICROPROCESSOR CONTROLLED SWITCHED RELUCTANCE MOTOR DRIVE SAFAVI, Amir M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof.Dr. Bülent ERTAN January, 1993, 143 pages In this work, a general purpose microprocessor controlled high performance switched reluctance motor drive system is designed and implemented. The system is aimed to drive a four phase SRM, which has eight stator poles and six rotor poles. The design is based on achieving the following purposes: - Use minimum number of switches - Software controllability of various modes of operation - Hardware closed loop control (with a view for sensorless operation eliminating hardware) - User programmable software Possible output stage configurations is discussed and the implementation of a circuit which requires only a single transistor for each phase, while retaining full flexibility of operating mode selection by the user, has been explained. The block diagram of the driver-controller is developed to meet requirements considering various alternatives in this respect. In this work a microprocessor based control philosophy is adopted to achieve flexibility of adapting the controller-driver for various applications. In this manner various drive modes can be software selected. The thesis describes how the functions envisaged by the block diagrams are achieved using software and hardware. The reason behind each choice is explained along with the circuit or software designed. ivAlthough in this work a specially designed position encoder is used, the drive is designed to be also suitable for position detection through waveform detection. In this thesis, possible control parameters for speed control of the motor are described and it is explained how phase current, advance angle and conduction time control parameters can be varied and controlled by a microprocessor. A user programmable software is written which enables user to operate the motor under various conditions. In this manner one can investigate motor performance in detail under various advance angle and phase currents. Hence important results may be obtained for a sophisticated control in future. Flow charts and assembly programs are presented for the explained program. The thesis also illustrates the operation of the controller through test results obtained.