Açık planlı ofislerde engel etkinliğinin modelleme yoluyla belirlenmesi ve incelenmesi
Determining and analysing the efficiency of noise barriers in open plan offices through noise simulations
  1. Tez No: 295871
  2. Yazar: İPEK BURCU GÖKÇE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEŞE YÜĞRÜK AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Açık planlı ofis, gürültü denetimi, gürültü engeli, gürültü modellemeleri, Open-plan office, noise control, noise barrier, noise simulations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Fiziği ve Malzemesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte, hem yapı içi hem de yapı dışı gürültü kaynakları çoğalmakta ve çeşitlenmektedir. Günümüzde önemli bir çevre kirliliği etkeni olan gürültü, çeşitli işlevlere sahip yapılarda uygun fizik ortam koşullarının oluşturulmasını olumsuz yönde etkilemektedir.Bu çalışmada, günümüzde özellikle büyük kentlerde çok sayıda örneğine rastlanan açık planlı ofislerde, çalışma verimliliğini arttıracak uygun akustik ortamın sağlanmasına yönelik olarak alınabilecek önlemlerden gürültü engellerinin etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla örnek olarak belirlenen açık planlı bir ofis hacminde konuya ilişkin bir bilgisayar yazılımı kullanılarak, uygun akustik ortamın oluşturulması için, modelleme yoluyla hacim içindeki farklı akustik koşullar için gereken engel özellikleri belirlenmiştir. Böylece bu örnek üzerinden yola çıkarak, açık planlı bir ofiste, uygun akustik ortamın sağlanması için tasarım aşamasında ve sonrasında doğru önlemlerin alınabilmesinde tasarımcıya yol gösteren veriler elde edilmiştir.Bu çalışmayı oluşturan bölümler ve bu bölümlerin kapsamları şöyledir:1. Bölüm: Konuya genel bir giriş yapılarak, kısa literatür özeti yapılmış ve tezin amacı ile bulgular belirtilmiştir.2. Bölüm: Bu bölümde ofis yapıları ve plan tipleri mimari özellikleri açısından incelenmiştir. Bu değerlendirmelerle birlikte hacmin mimari özelliklerinin akustik ve gürültü denetimi üzerindeki etkilerine de değinilmiştir.3. Bölüm: Açık planlı ofislerde gürültü kaynakları tanımlandıktan sonra, sesin yayılma yolları açıklanmıştır. Daha sonra açık planlı ofislerde gürültü denetim ilkeleri detaylı olarak ele alınmıştır ve kabul edilebilir değerler belirtilmiştir.4. Bölüm: Kapalı hacimlerde engel etkinliğiyle yakından ilgili olan daha önce yapılmış uluslararası yayınlardan, bu çalışmaya referans olabilecek makalelerin özetlerine yer verilmiştir.5. Bölüm: Belirlenen açık planlı bir ofis üzerinde, bilgisayar yazılımı kullanılarak engel etkinliğini belirlemeye yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmada hacmin yüzey malzemeleri, engel, kaynak ve alıcının özellikleri değiştirilerek, farklı akustik koşullar açısından engel etkinliğinin düzeyi belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları grafikler ve tablolarla desteklenerek açıklanmıştır.6.Bölüm: Bu bölümde genel değerlendirme yapılarak tezin kapsamı özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
By developing technology, both indoor and outdoor noise sources and their variety are increasing in buildings. Nowadays, the noise which is an important environmental pollution agent, effects occuring the proper physical conditions in different kinds of buildings.In this research study, determining the efficiency of noise barriers that is a one of the noise control measures ensuring the good acoustical conditions for increasing the efficiency of office workers in open-plan offices, which have been in common use especially in big cities also in our country nowadays, is intended. For achieving this aim, a case study which is about defining the properties of the noise barriers by simulating the different acoustical conditions in an example open plan office space was made with using a related computer software. In this manner based on this example, the results that are guiding for designer in the design process or later for achieving adequate acoustical conditions in an open plan office space, are obtained.This research study consists these main units cited below, on which some explanations have been made.Section 1: A short summary of the literature, the aim of the thesis and the diagnosis are explained comprehensively with giving a general information about the study.Section 2: In this section, the architectural properties of the office buildings and types of office plans are considered. The effects of the architectural properties of the closed space, on acoustic and noise control measures that can be taken are explained with these considerations.Section 3: The noise sources in open plan offices has been explained then, the paths of sound propagation are considered. Also, the principles of noise control for open plan offices are explained and the acceptable values are given.Section 4: The previous studies that are related to efficiency of noise barriers in enlosed spaces and this study refers to are take place in this section.Section 5: The case studies are made by using a related software for an example open plan office space. In these studies the efficiency of noise barrier in an open plan office is determined for different acoustical conditions like acoustic properties of room surfaces, barrier height, source and reciever positions.Section 6: The content of this thesis is summarized by making a common evaluation in this unit.