Ağır ticari araçlarda yakıt tüketiminin modellenmesi ve doğrulanması
Modelling heavy-duty vehicle fuel consumption and validation of model
- Tez No: 295892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUAMMER ÖZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Ağır ticari araçlar, yakıt tüketiminin modellenmesi, dizel motorlar, Heavy-duty vehicles, modelling fuel consumption, diesel engines
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler yanında teknik alanlarda da bütünleşme çabaları Hava kirliliği metropoliten kentlerin en ciddi problemlerinden biridir. Hava kirliliği ve doğal kaynaklardaki azalamanın büyük tehdit haline geldiği günümüzde üretici firmalar hergün araçların yakıt tüketimlerini düşürmek adına araştırma ve geliştme çalışmlarına tüm hızıyla devam etmektedir.İçten yanmalı motorlarda gün geçtikçe eksoz emisyon değerlerinde düşüş kaydedilmektedir. Bunun yanında kulanım karakteristiğinin de yakıt tüketimi ve eksoz emisyonlarına etkisi yadsınamayacak kadara fazladır. Özellikler ağır ticari araçlar gerek motor hacimlerinin büyüklüğü gerekse uzun çalışma saatleri sebebiyle yüksek yakıt sarfiyatı ve emisyon değerlerine sahiptir.Bu çalışmada ağır ticari araç filolarına ve firmalarına yakıt tüketimlerini azaltmak adına kullanıma uygun araç seçimi ve doğru araç kullanımı tavsiyelerini belirlemek amacıyla, belirli bir güzergahta çalışan 50 araçlık bir filonun yakıt tüketimleri araştırılmış ve güzergah ve araç özelliklerine göre araçların yakıt tüketimleri modellenmiştir. Model, araç üzerinden elektronik olarak kaydedilen gerçek tüm araç verileri ve yakıt tüketim verileri ile karşılaştırılıp doğrulaması yapılmıştır.?Sonuç olarak filodaki araçlar için araç teknik özellikleri değiştirilerek simulasyon programında değiştirildi. Elde edilebilecek minimum yakıt tüketimleri hesaplandı ve gerçek tüketimlerle karşılaştırıldı. Ayrıca sürücüler için sürüş tavsiyeleri elde edildi.
Özet (Çeviri)
European Union (EU) member countries are thriving to unify in economical, social, and cultural fields as well as in technical developments, yet air pollution is one of the most serious issues of metropolitans. Air pollution and diminishing of natural resources have become a big threat and producer companies are putting research and development studies in full force in order to decrease the oil consumption of vehicles every day. In internal combustion engines, exhaust emission values are getting lower. On the other hand, usage characteristic also has an undeniable effect on fuel consumption and on exhaust emissions. Especially heavy machinery and commercial vehicles have high fuel consumption and emission values due to their long operating hours and vast engine sizes.In this study, fuel consumption of a 50-vehicle fleet operating on a certain route has been reviewed and fuel consumptions of vehicles have been modeled based on route and vehicle characteristics, in order to decrease the fuel consumption of heavy commercial vehicle fleets and companies, and to identify suggestions for choosing the correct vehicle for the job and correct vehicle usage. The model has been formed by compiling all the real data recorded electronically on the vehicles and have been validated by comparison to fuel consumption of the same vehicles.?As a result, appropriate powertrain units for the vehicles in the fleet have been resized with the simulation program. Modeled fuel consumption compared with measured values. And suggestions for the drivers have been made regarding correct usage.