Solution of field problems by the finite element method
Sonlu elemanlar yöntemi ile transformatörlerde alan problemlerinin hesaplanması
- Tez No: 29596
- Danışmanlar: DR. MEHMET KEMAL LEBLEBİCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sonlu elemanlar yöntemi, ag oluşturma, alan çözümü, tekrarlanan çözüm algoritması
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZ SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ ÎLE TRANSFORMATÖRLERDE ALAN PROBLEMLERİNİN HESAPLANMASI TAŞ, Recep Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Dr. Kemal LEBLEBÎCÎO?LU Şubat 1993, 107 sayfa Transformatörlerde ve elektrik makinalarında elektromanyetik alanın hesaplanması çok önemlidir. Hesaplama için, yüzeyin kompleks olması bakımından sonlu elemanlar yöntemi en uygun yöntem olarak görünüyor. Satürasyon tipi bir doğrusal olmayan durum da sözkonusu olduğu için bir doğrusal olmayan denklem çözücüsüne de gereksinim vardır. Bu çalışmada, önce gerekli bilgileri oluşturan ve daha sonra bunları kullanma yeteneğine sahip otomatik ağ üretimi yapabilen bir sonlu elemanlar programı geliştirildi. Bu program, transformatörün içindeki doğrusal olmayan bir alan çözümünde tekrarlanarak kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLUTION OF FIELD PROBLEMS IN TRANSFORMERS BY THE FINITE ELEMENT METHOD TAŞ, Recep M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor:Assist.Prof.Dr. Kemal LEBLEBICIO?LU February 1993, 107 pages It is very important to determine the electro magnetic field distribution in transformers and electrical machines. Because of the complexity of the geometry of such devices, the finite element method seems to be the best choice to be employed for computation. Since there is also a saturation type nonlinearity involved a nonlinear equation solver is required. In this work, first a finite element program having certain pre and post processing capabilities including automatic mesh generation facility is developed. This program is then used iteratively to determine the solution of a nonlinear field problem inside a transformer. Key words : Finite element method, mesh generation, iterative solution algorithm Science code: 608.01.03 m