Operational characteristics of pole amplitute modulated induction generator driven by a wind turbine
Rüzgar türbini tarafından sürülen kutup genişliği modülasyonlu endüksiyon generatörünün işletimsel özellikleri
  1. Tez No: 29597
  2. Yazar: ÇETİN BAŞYİĞİT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM ÜÇTUĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vertical Axis Wind Turbine, Pole Amplitude Modulated Induction Generator, Variable Speed Constant Frequency, Supersynchronous, Dikey Eksenli Rüzgar Türbini, Kutup Genliği Modül asyonlu Endüksiyon Generatörü, Değişken Hız Sabit Frekans, Senkronüstü
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
ABSTRACT OPERATIONAL CHARACTERISTICS OF POLE AMPLITUDE MODULATED INDUCTION GENERATOR DRIVEN BY A WIND TURBINE BASYÎGIT. CETÎN M. S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Yıldırım Uçtug Co-supervisor: Prof. Dr. Bülent Ertan March 1993, 94 Pages This thesis investigates the steady-state and transient performances of the variable speed constant frequency pole amplitude modulated induction generator (VSCF-PAMIG) connected to the grid. The system considered consists of a vertical axis iiiwind turbine driving a specially designed squirrel-cage induction generator having two different pole numbers and hence two different speeds, to maximize energy conversion. A set of nonlinear differential equations describing the dynamics of system is developed and the steady-state equilibrium points corresponding to various wind speeds and the two poles are derived. The transient analysis of the system is performed to study the switching properties of the generator and turbine, during cut-in, pole changing etc. The results are presented and interpreted.
Özet (Çeviri)
ÖZ RÜZGAR TURBINÎ TARAFINDAN SÜRÜLEN KUTUP GENLİ?İ MODÜLASYONLU ENDÜKSİYON GENERATÖRUNÜN ISLETIMSEL ÖZELLİKLERİ BASYÎÖÎT. CETIN Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilimdalı Tez Danışmanı: Doc. Dr. Yıldırım Uçtug Yrd. Tez Danışmanı: Prof. Dr. Bülent Ertan Mart 1993, 94 sayfa Bu tezde değişken hızlı sabit frekanslı gride bağlanmış kutup genliği modülasyonlu endüksiyon generatörünün kalıcı ve geçici durum performansları incelenmiştir. Ele alınan sistem, iki farklı kutup sayısı ve ikifarklı hızı olan enerji dönüşümünü maksimize etmek için, özel olarak tasarlanmış kısa devre rotorlu endüksiyon generatörünü süren dikey eksenli rüzgar türbününden meydana gelmektedir. Sistemin dinamiğini tanımlayan bir doğrusal olmayan diferansiyel denklemler kümesi geliştirilmiş, değişik rüzgar hızlarına ve iki kutuba bağlı olan kalıcı durum denge noktaları çıkarılmıştır. Sistemin geçici durum analizleri, devreye girme, kutup değiştirme ve benzeri durumlar için incelenmiştir. Tezde sonuçlar sunulmakta ve yorumlanmaktadır.