A Software for predicting quasi stationary characteristics of sr motors
Sr motorların yaklaşık sabit karakteristiklerinin tahmin için bir yazılım
- Tez No: 29600
- Danışmanlar: PROF. DR. H. BÜLENT ERTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Switching reluctance motors, static torque angle curves, doubly salient
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
öz SR MOTORLARIN YAKLAŞIK SABİT KARAKTERİSTİKLERİNE TAHMİNİ İÇİN BİR YAZILIM NL\KAN,Fariborz Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN Eylül 1993, 75 sayfa Bu çalışmada, anahtarlı reluktans motorlarının (ARM) performansının önceden tahmini için bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Yazilim pascal programlama dili ile geliştirilmiştir ve PC-DOS altında çalışabilir. ARM* lerin statik moment açı eğrileri motor tasarimcilan için motorun statik ve dinamik davranışları hakkında önemli bilgiler sağlar. Anahtarlı reluktans motorların statik moment açı eğrileri ve başlama momentleri, özdeş diş çiftli ikili çıkık reluktans motorlara ait kuvvet ve geçirgenlik verileri ile tahmin edilir. Ortalama moment, enerji faktörü olarak isimlendirilen bir kavramla akı MMK kontum altındaki alandan bulunur. Akım dalga şekilleri akı kesim verileri ile terminal denklemleri çözülerek hesaplanır. Program üç motorda test edilmiştir. Programdan elde edilen performans ölçümlerle karşılaştırıldığında iyidir. Anahtar kelimeler Reluktans Motorlar, statik moment açı eğrileri, ikili çikik Bilim Dalı Sayısal Kodu: 608.01.03 iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A SOFTWARE FOR PREDICTING QUASI STATIONARY CHARACTERISTICS OF SR MOTORS NIAKAN, Fariborz M.Sc in Electrical and Electronics Enginering Supervisor: Prof. Dr. H. Bülent ERTAN September 1993, 75 pages In this study a computer program is developed for performance prediction of switching reluctance motors (srm). The software is developed using Pascal programming language, and it can work under PC-Dos. The static torque angle curves of the srm's provides a lot of vital information about the static and dynamic behaviour of the motor to the designers. The static torque angle curves and starring torque of switching reluctance motors will be predicted by using force and permeance data belonging to doubly salient reluctance motors with identical teeth pairs. Average torque is found using a concept called energy factor where it is found by the area under flux-mmf contour. Current waveforms are computed by solving the terminal equation using flux linkage data. The program is tested over three motors. The performance obtained from program is good when compared with the measurements.