Automated ballistic examination of case cartridge
Mermi kovanlarının otomatik balistik incelenmesi
- Tez No: 29601
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELEK YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Tonlamadan şekil çıkarma, Balistik, Image processing, Shape from shading, Ballistic
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
öz MERMİ KOVANLARININ OTOMATİK BALİSTİK İNCELENMESİ SALT, Metin Yüksek Lisans Tezi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Melek YÜCEL Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Neşe YALABIK Eylül, 1993, 80 sayfa. Bu çalışmada, görüntü işleme yöntemleri kullanılmasının Kriminal Polis Laboratuvarlarında gerçekleştirilen balistik çalışmalara yapabileceği katkılar araştırılrnıştır. Balistik uzmanlar tarafindan gözle mikroskop altında yapılan mermi kovan dipleri tanıma işlemini, bilgisayar ortamında otomatik olarak yapacak bir sistemin gereksinimleri belirlenmiştir. Böyle bir sistemin gereksinim duyduğu görüntü işleme yöntemleri gerçekleştirilmiştir. Balistik çalışmalara konu olan mermi kovan diplerinde bulunan iz ve şekillerden tanıma için gerekli olan özelliklerinin neler olacağı belirtilmiştir. Tanıma için en belirgin özellikleri içeren izlerin üçüncü boyutunun analiz edilmesinde kullanılmak üzere tonlamadan şekil çıkarma yöntemi gerçekleştirilmiştir. Bu yöntem bazı yönlerden geliştirilip hızlandırılarak gerçek ve yapay mermi kovan dibi görüntüleri üzerine uygulanmıştır. Sonuçlar incelenerek, balistik görüntülere uygulandığında yöntemlerin başarısı değerlendirilmiş ve nedenleri belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AUTOMATED BALLISTIC EXAMINATION OF CASE CARTRIDGE SALT, Metin M.S. Thesis in Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Melek YÜCEL Co-Supervisor: Prof. Dr. Neşe YALABIK September, 1993, 80 pages. In this study the contribution of image processing methods to ballistic works in Criminal Police Laboratories is searched. The ballistic expert has to examine case cartridge of bullets to recognize the gun using a microscope. This thesis first tries to determine the requirements of a ballistic examination system so that the same work may be automated. Then, various image processing methods needed by such a system are implemented. The features characterizing case cartridge are extracted from the scratches and the shapes of holes created by the gun. A shape from shading algorithm is implemented to analyze the third dimension of shape of holes which has prime importance in recognition. The already known algorithm is improved and speeded up. The performance of the algorithm on both artificial and real case cartridge images is examined. Depending on the results, the success of the algorithm on ballistic images and the reasons are determined.