Matematik dersi alan ölçme ve geometrik cisimler konusunda geliştirilen sanal gerçeklik uygulamasının farklı değişkenler açısından etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of a virtual reality application developed for area measurement and geometric objects in mathematics lessons considering some different variables
  1. Tez No: 766944
  2. Yazar: NURAN VARLI DENİZALP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YİĞİT EMRAH TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal gerçeklik, problem çözme becerileri, matematik motivasyon, bilişsel yük, bulunuşluk hissi, Virtual reality, problem-solving skills, mathematics lesson motivation, cognitive load, presence
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada matematik dersi alan ölçme ve geometrik cisimler konu kazanımlarında eğitsel bir sanal gerçeklik yazılımının geliştirilmesi ile bu yazılımın beşinci sınıf öğrencilerinin problem çözme becerileri, matematik dersi motivasyonu, bilişsel yük ve sanal ortamda bulunuşluklarını nasıl etkilediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Unreal Engine programı kullanılarak VR-MATH olarak adlandırılan eğitsel sanal gerçeklik yazılımı geliştirilmiştir. VR-MATH için Oculus Quest 2 sanal gerçeklik başlığı kullanılmıştır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen tercih edilmiştir. Araştırma beşinci sınıfta öğrenim gören 66 öğrenciyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri problem çözme becerileri, matematik motivasyon, bilişsel yük ve bulunuşluk hissi ölçekleri ile toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programına aktarılarak verilerde betimsel ve kestirimsel istatistik teknikleri kullanılmıştır. Analiz sonucunda sanal gerçeklik uygulamasıyla eğitim alan öğrencilerin geleneksel yöntemle eğitim alan öğrencilere göre problem çözme becerilerinin daha yüksek olduğu ve bilişsel yüklerinin ise daha düşük düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Matematik motivasyon ölçeği dışsal hedef yönelimi faktöründe deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Geliştirilen eğitsel sanal gerçeklik ortamında deney grubu öğrencilerinin bulunuşluk hissinin yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, it is aimed to develop an educational virtual reality software for Mathematics objectives relating to area measurement and geometric objects and to examine how this software affects the problem-solving skills, mathematics lesson motivation, cognitive load and virtual presence of fifth grade students. In line with this purpose, an educational virtual reality software called VR-MATH was developed by using the Unreal Engine program. For VR-MATH, Oculus Quest 2 virtual reality headset was used. In the research a quasi-experimental design with pre-test post-test control group which is one of the quantitative research methods was adopted. The sample of the research consists of 66 fifth grade students. The data of the study were collected with the scales of problem-solving skills, mathematical motivation, cognitive load and presence. The acquired data were transferred to the SPSS program and descriptive and predictive statistical techniques were used in the data. As a result of the analysis, it was revealed that students who received education with virtual reality application had higher problem-solving skills and lower cognitive load than students who received education with the traditional method. A significant difference was found in favour of the experimental group in the external goal orientation factor of the mathematics motivation scale. It was concluded that the experimental group students had a high sense of presence in the educational virtual reality environment.