Thyristor de circuit breaker controlled by a microcomputer
Mikrobilgisayar denetimli tristörlü devre kesici
- Tez No: 29602
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERMİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tristör, d.a. devre kesici, kısa devre koruması, mikrobilgisayar. Bilim
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
oz MİKROBİLGİSAYAR DENETİMLİ TRİSTÖRLÜ DEVRE KESİCİ ZENGİNCE, Halit Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez yöneticisi: Prof. Dr. Muammer ERMİŞ Ocak, 1993, 88 Sayfa Bu tez kapsamında, 803 1 mikrobilgisayar içeren tristörlü bir d.a. devre kesici tasarımlanmış ve gerçekleştirilmiştir. Tristörlü devre kesici, ana ve yardımcı tristörler, ana tristöre paralel bağlı bir varistör, devre kesicin ani akımlarını ölçecek bir akım algılayıcı, her tristör için bir sürücü devre ve mikro bilgisayar tabanlı denetleyiciden oluşmaktadır. Cihazın ana işlevi (İ) kısa devre koruması, (ii) asın yük koruması ve (iii) el ile başlatma/durdurmadır. Kısa devre olup olmadığım anlamak için üç ayrı algoritma kullanılır, bunlar ; (i) genel algoritma, (ii) kısa hat arıza inclemesi ve (iii) uzun hat arıza incelemesi. Aşırı yük durumu ise jonksiyon sıcaklığı hesaplanarak tesbit edilir. Denetleyici normal olmayan bir durum sezdiğinde ana tristörü susturmak için sinyal ivnormal olmayan bir durum sezdiğinde ana tristörü susturmak için sinyal gönderir, böylece güç sistemi kaynaktan 0.4 ms zaman civarında ayrılmış olur. Cihazın performansı deneysel olarak ölçüldü ve sonuç tatminkar bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THYRISTOR DC CIRCUIT BREAKER CONTROLLED BY A MICROCOMPUTER ZENGİNCE, Halit M.S. in Electrical and Electronics Engineering Supervisor : Prof. Dr. Muammer ERMİŞ January, 1993, 88 Pages A thyristor dc circuit breaker employing the 803 1 microcomputer has been designed and implemented within the scope of this thesis. The thyristor dc circuit breaker is consisting of main and auxiliary thyristors, a parallel connected varistor across the main thyristor, a current sensor for measuring the instantaneous current of the circuit breaker, a drive circuit for both thyristors and a microcomputer based controller. Main functions of the device are; (i) short circuit protection, (ii) overload protection, and (in) manual start/stop. To detect the occurrence of the short circuit three different algorithms are used, which are; (i) a general algorithm, (ii) short line short circuit detection, and (iii) long line short circuit detection. Overload conditions are detected by predicting the ujunction temperature of the main thyristor. When the controller detects the occurrence of an abnormal condition, it sends a control signal to turn-off the main thyristor, thus disconnecting the load side of the power system from the supply in about 0.4ms. The performance of the device is obtained experimentally, and the results are found to be satisfactory. Key Words : Thyristor, dc circuit breaker, short circuit protection, microcomputer. Science Code : 608.01.05 m