Kur'an?ı Kerim'de kronolojik olarak Hz. Peygamber'in hayatı
The chronological life of Prophet Mohammed according to Holly Quran
- Tez No: 296033
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFAETTİN SEVERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed ? Hz. Peygamber ? Siyer ? Siret ? İslam Tarihi, Prophet Mohammed, Mohammed, Life style of Mohammed, History of Islam and Siret (Life history of Prophet Mohammed)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Hz. Peygamber milâdi 571 yılında Mekke'de bir cahiliye ortamında doğmuştur. Önce babası sonra da annesi vefat etmiş, dedesi daha sonra da amcası Ebu Talib tarafından yetiştirilmiştir. Hz. Peygamber yetiştiği ortamın kötülüklerine ve cahiliye adetlerinin hiçbirine katılmamıştır. Bu yüzden El-Emin ismine layık görülmüştür.Hz. Peygamber 40 yaşında Mekke'de ki Hira mağarasında uzun süreler kalıp tefekküre daldığı bir sırada vahiy meleği Cebrail'in getirdiği ilk vahiyle Allah tarafından peygamberlik görevine layık görülmüştür.Aldığı görevi en iyi şekilde önce çevresine sonra da kavmine anlattı. Ama kavmi yıllardır süren bir cahiliye geleneğinin hükmü altındaydı. Hz. Peygamber bütün inceliğine rağmen kavminin müşrikliğini kıramadı. Görülen eziyetler ve işkenceler neticesinde Hz. Peygamber ve Müslümanlar İslam'ı yaymak için Allah'ın emri üzerine Medine'ye hicret ettiler.Hz. Peygamber'in Medine'ye göçü, Medine İslam Devletinin ilk adımı oldu. Tesis edilen anayasa sayesinde Medineli guruplar arasında geçerli bir hukuk oluşturuldu. Böylece guruplar arasında her an savaş çıkacak endişesi ortadan kaldırılmış oldu.Hz. Peygamber'in Medine dönemiyle beraber bu göçü içine sindiremeyen Mekkeli müşrikler Hz. Peygamber'i ortadan kaldırmak için savaşlar düzenlediler. Yapılan savaşlar neticesinde Müslümanlar kendilerinden güçlü Mekke' müşriklerine karşı büyük zaferler kazandılar. Bu süreç sonunda gerçekleştirilen Mekke'nin fethiyle bir zamanlar aşağılandıkları, dışlandıkları ve yok edilmek istendikleri Mekke şehrine yeniden kavuştular.Hz. Peygamber Mekke'nin fethiyle beraber putperestliğin son bulması için faaliyetlerde bulunmuştur. Hz. Peygamber ince bir üslupla devletlere ve kabilelere elçiler, mektuplar göndererek onları Allah'ın dinine çağırmıştır.Hz. Peygamber'in bütün bu gayretleri neticesinde, ayetin (Nasr, 110/1?3) belirttiği gibi insanlar bölük bölük Hz. Peygamber'in önderliğinde Allah'ın dinine girmişlerdir.Netice itibariyle Hz. Peygamber için dünya çilelerinden kurtulma vakti gelmiştir. Çünkü Kuran-ı Kerim'in (Maide, 5/3) ifadesiyle, Allah dinini tamamlamış ve din olarak İslâm'ı seçmiştir.Yapılan Veda Haccı ile Hz. Peygamber yapılması gerekenleri ümmete tebliğ etmiş ve her zaman kendisiyle beraber fedakârlıktan kaçınmamış olan ümmetiyle vedalaşmıştır.Kuran-Kerim, tarih ve ümmet şahittir ki, Hz. Peygamber verilen risalet görevini en iyi şekilde gerçekleştirmiş ve bunun huzuru içinde hiç ayrılmadığı Yüce Allah'a kavuşmuştur.
Özet (Çeviri)
Prophet Mohammed, was born into an environment of ignorance in Mecca in 571 AD. His father and later his mother died. He was brought up by his grandfather and later his uncle Ebu Talib. Prophet Mohammed did not join in ignorance traditions and badness of his environment he was brought up in. So, he was called as El-Emin (trustable).Prophet Mohammed was deemed suitable by Allah to prophecy task with the first divine inspiration which was brought by Divine inspiration angel, Gabriel when he was 40 years old and while staying in Hira cave in Mecca and meditating for a long time.He explained his task at best to his close friends, relatives and later to his tribe. But his tribe was under the autonomy of ignorance tradition lasting for years. In spite of all his kindness, Prophet Mohammed could not eliminate polytheism of his tribe. As a result of sufferings and tortures, Prophet Mohammed and Muslims emigrated to Medina upon the order of Allah to promulgate Islam.The emmigration to Medina by the Prophet constituted the first steps of the Medina Islamic State. Thanks to the constitution established, a valid form of law was set up among the groups of Medina. Thereby, the fear of a war among the groups to break up at any moment was eliminated.With the Medina period of Prophet Mohammed, polytheists from Mecca who could not saturate this emigration declared wars to kill Prophet Mohammed. As a result of the wars, Muslims won significant victories over polytheists of Mecca who were more powerful than them. At the end of this process, with the conquest of Mecca they regain there in which they were once humiliated, excluded and eliminated.Together with the conquest of Mecca, Prophet Mohammed carried out activities in order to finish paganism. Prophet Mohammed called states and tribes to Allah?s religion by sending messengers and letters to them in a kind way.In consequence of Prophet Mohammed?s all these endeavors, people accepted Allah?s religion congestedly under the leadership of Prophet Mohammed as mentioned in the verse(Nasr, 110 /1-3).In conclusion, it was time for Prophet Mohammed to get rid of these world sufferings. Because, as expressed by Holy Quran Allah completed his religion and chose Islam as the sole religion (Maide, 5/3).With the farewell hajj, Prophet Mohammed issued the things that must be done to his ummah and said goodbye to them who feared no sacrifice for him and were with him all the time.Holy Quran, history and ummah witnessed that Prophet Mohammed carried out his prophecy task given successfully and he peacefully reached to Almighty Allah from whom he never departed.