Kitle iletişim araçlarının korku ve paniğe sebep olması bağlamında ?domuz gribi aşısı? kriz örneği
The crisis example of ?swine flu vaccine? in the context of mass media materials causing fear and panic
  1. Tez No: 296032
  2. Yazar: GÜLCAN ÇAYIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AKDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz Yönetimi, Halkla İlişkiler, Kitle İletişim Araçları, Crisis Management, Public Relations, Mass Media Materials
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Birey ve toplum hayatında önemli ve etkili bir yere sahip olan kitle iletişim araçlarının son dönemde gündemde olan ?Domuz gribi? olayında kamuoyunu bilgilendirme işlevinden çıkarak halkı korku ve paniğe sevk ettiği fikrinden hareketle kitle iletişim araçlarının kriz yönetimindeki işlevlerini ve etkinliğini ortaya koymayı amaçlayan bu çalışmada, krizin nedenleri, kriz yönetiminde halkla ilişkiler çalışmaları ve medyanın kriz yönetiminde nasıl bir rol üstlendiği incelenmiştir.Çalışmanın ilk bölümünde kriz ve krizin oluşumunda etkili unsurlar gerekçe ve yöntemleriyle birlikte ele alınmış, ikinci bölümde halkla ilişkiler faaliyetlerinin kriz yönetimindeki önem ve işlevleri ele alınmış son olarak üçüncü bölümde ise örnek olay incelemesi yapılmıştır. Kitle iletişim araçlarının ?Domuz gribi aşısı? olayında halkta korku ve paniğe sebep olması bağlamında Milliyet ve Zaman gazetelerinde çıkan haberler ele alınmıştır.İncelemeler sonucunda kitle iletişim araçlarının insanlar üzerinde ciddi etkileri olduğu ve özellikle ?Domuz gribi aşısı? olayında yaptığı yayınlarla halkı korku ve paniğe sevk ettiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Mass media materials, which are very important and effective on the social and individual life, has been referred to public fear and panic out of function of informing the public“Swine flu”incident the last time the agenda. The starting from this idea that mass media materials, aims to reveal the functions and the of effectiveness at crisis management. In this study that causes of the crisis, the crisis management public relations works, and assumed a role in how the media in crisis management are investigated.In the first part of the study; crisis and elements of effective in the formation of crisis are is taken up by thinking causes and methods; The second section public relations activities are discussed importance and functions in crisis management. Finally in the third section, made should review case sample. Mass media materials, are discussed news the newspapers Milliyet ve Zaman fear and panic have caused of mass media materials in the context.In the end of the investigations, mass media materials that has emerged referred to the fear and panic people his publications the event of ?swine flu vaccine? especially and serious effects on people.