Üniversite gençlerinde riskli davranışlar
University youth risk behaviors
- Tez No: 296034
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KORAY DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Riskli Davranışlar (Ölümle Sonuçlanan İntihar, İntihar Girişimi, Madde Kullanımı-Uyuşturucu Madde Kullanımı, Sigara Kullanımı, Alkol Kullanımı, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Sağlıksız Beslenme, Yetersiz Fiziksel Hareket), Risky Behaviors (Fatal Suicide, Suicide Attempts, the Substance Abuse-Drug Use, Smoking, Alcohol-Use, Sexually Transmitted Diseases, Unhealthy Diet, İnsufficient Physical Movement)
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, Erciyes Üniversitesi'nde öğrenim gören gençlerde riskli davranışları konu edinmektedir.Bu çalışma, üniversite öğrencilerinin riskli davranış ve deneyimlerini saptamak, bu tutum ve davranışları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Başka bir ifade ile bu araştırma Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin sosyo-demografik özelliklerini tespit etmek ve riskli davranışlar ile ilişkili faktörleri belirleyerek öğrencilerin ihtiyaçları doğrultusunda etkili ve sürdürülebilir eğitim programlarının geliştirilmesine kaynak sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir.Çalışmada riskli davranışlar (alkollü içki kullanma, sigara kullanma, uyuşturucu kullanımı, yetersiz fiziksel hareket, sağlıksız beslenme, intihar-intihar girişimi, üreme sağlığı sorunları) kavramı üzerinde durularak kavramsal çerçevesi oluşturulmuştur.Erciye Üniversitesi'nde öğrenim gören 189 öğrenciye anket uygulanmıştır. Uygulanan anket içerisinde yaş, cinsiyet, öğrencinin bölümü, mezun olduğu lise ve çoğunlukla yaşamını geçirdiği yer sorulmakla birlikte, riskli davranışlar olarak ölümle sonuçlanan intihar, intihar girişimi, madde kullanımı(uyuşturucu madde kullanımı, sigara kullanımı, alkol kullanımı), cinsel yolla bulaşan hastalıklar, gibi insan sağılığına zarar verecek olan unsurlara ait sorular yer almaktadır. Anket sonuçları SPSS ile istatistik verilerine dönüştürülmüş olup tablolar ve grafikler ışığında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the subject acquires risky behavior among young people studying at the University of Erciyes.In this study, college students identify risky behaviors and experiences, it aims to explore the attitudes and behaviors. In other words, Erciyes University, students in this research to identify the socio-demographic characteristics and risk behaviors associated with the factors determining the needs of the students was carried out to ensure effective and sustainable source for the development of training programs.The study by the concept of risk behaviors (alcohol use, smoking, drug use, inadequate physical activity, unhealthy eating, suicide-suicide attempt) with emphasis on the conceptual framework of the established concepts.189 students studying at the University of stamen administered questionnaire. The survey in the age, gender, the student section, where he graduated high school and spent most of his life is asked. Resulting in death as a suicide risk behaviors, suicide attempts, substance use (drug use, smoking, alcohol abuse), sexually transmitted diseases, such as damage to human health, which will include elements of the questions. The survey results are converted to the data with SPSS statistical tables and graphs have been analyzed in the light.