Nermi Uygur'un dil anlayışı
Nermi Uygur's ideas about language
- Tez No: 296040
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH YALIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Felsefe, Linguistics, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Nermi Uygur, Dil, Anadil, Nermi Uygur, language, native language
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada Nermi Uygur'un dil hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. Uygur'a göre insan daha doğuştan bir dil ortamının içinde kendini bulur. Bu ortam onun tüm yaşamı boyunca varlık evrenini çepeçevre kuşatır. İnsan yaşamının en belirgin yapılarından olan dil Uygur'un görüşünde daha en başta, anadili ve çeviri sistemi olarak ortaya konulur. Uygur dile yönelik açıklamalarının hepsinde aslında tek tek kişilerin sahip olduğu anadilini kastettiğini ifade eder. Ayrıca bu dil en başta bir varlığı dile getirme, dile çevirme işidir. Yine bu çalışmada, düşünce evreninde felsefe ve kültürün üzerinde de önemle duran Uygur'un, bu kavramlarla dilin bağlarını ortaya koyan görüşlerine de yer vermek zorunluluk olmuştur. Tezde Uygur'un insan varlığını göz önüne alan bir felsefe anlayışı olduğu dikkate alınarak, dilin insan fonksiyonlarının (düşünme, anlama) üzerindeki güçlü etkisine de yer verilmiştir.Uygur'un felsefe anlayışı toptancılığı değil, parça parça, kısım kısım ilerlemeyi öngörür. Bu anlayışla Uygur, ele aldığı dil konusunda birçok farklı yöne değinmiştir. Eski dönemlerden bu güne araştırmacıların dikkatini çeken dil birliğinin mümkün olup olmadığı sorusunu ele alışı ve her dil ortamında taraftarlarını bulan dil arıtıcılığı meselesine ilişkin görüşleri bu duruma örnektir. Çalışma Nermi Uygur'un `Dilin Gücü' adlı yapıtı başta olmak üzere diğer birçok yapıtı incelenerek ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study holds Nermi Uygur?s ideas about language. According to Uygur humankind finds himself in language medium till birth which encovers his existence universe for a lifelong time. The language, the most absolute part of human life, primarily considered as native language and translation tool at the very first part of this study. In fact Uygur conveys the language is meaned to be the native language possesed by all individuals one by one in all her explanations on language. Besides this language is an utterance and translation tool. Stil in this study Uygur who considers on philosophy and culture importantly in thought cosmos, her thoughts revealing language connections are also indispensible to include. This thesis discusses the strong effect of language on human functions (thinking, understanding), taking into consideration of Uygur?s philosophy approach regarding human existence.Uygur predictions do not comprehend philosophy as a whole but part by part improvement. With this aspect Uygur touches on many issues abut the languge she has handled. Given her discussion about the `?from past to now the researchers attention on applicability of language union?? question and language purifying matter wich finds his fans in all language talk media can be mentioned as examples. This study mainly produced by analyzing mainly Nermi Uygur?s `The Power of Language? book and her many other books.